„Dolazak“ (Arrival): Komunikacija sa vanzemaljcima nikada nije bila realnija

Fokus naučnofantastičnog misterioznog trilera „Dolazak“ (Arrival), koji je na listi nominovanih filmova za ovogodišnjeg Oskara, bačen je na dolazak vanzemaljaca na Zemlju i prvi ljudski kontakt sa njima. Dvanaest letelica sletelo je na različitim lokacijama širom planete Zemlje. U cilju otkrivanja da li su iznenadni posetioci iz svemira došli u miru ili predstavljaju pretnju celokupnom čovečanstvu, američka vojska reaguje na svoj način. Regrutovana da dovede do odgovora na ovo pitanje je doktorka Luiz Benks (Ejmi Adams), najbolja žena prevodilac na svetu, kojoj u ovom zadatku pomaže fizičar Ian Doneli (Džeremi Rener).

Arrival u trci za Oskara: Kontak sa vanzemaljcima iz potpuno novog ugla
Jan Thijs – © 2016 PARAMOUNT PICTURES

Deni Vilnev ponovo oduševljava svojom režijom

Režiser Deni Vilnev odradio je odličan posao i dao nam sasvim drugačiji film o vanzemaljcima, kom bih lično dodelio mesto u top pet filmova sa ovom tematikom. Slika tu govori sama za sebe, jer svaki fragment iste odrađen je na vrhunskom nivou.

Lokacije u filmu su tako detaljno izrežirane da zaslužuju samo naklon. Područije oko letelice, gde su smešteni timovi istražitelja, kao i soba u kojoj se dešava ljudsko-vanzemaljska komunikacija sa velikim prozorom koji ih razdvaja, odrađeni su u takvom skladu da, u miksu sa scenarijom, daju remekdelični prizor gledaocu.

Jan Thijs – © 2016 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED.

Posle filmova kao što su „Sikario“ (Sicario), „Zatvorenici“ (Prisoners) i „Neprijatelj“ (Enemy), koji predstavljaju jača kinematografska ostvarenja u poslednjih nekoliko godina, ništa manje od velikog uspeha nije očekivano od Deni Vilneva ni kada je u pitanju „Dolazak“. Akademija je sasvim opravdano uvrstila režisera i njegov film među nominovane za Oskara, zbog toga što predstavlja pravu kinematografsku „poslasticu“.

 Ejmi Adams kao Luiz Benks u centaru radnje

Ejmi Adams je možda ostvarila i najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri dočaravajući nam lik Luiz Benks. Luiz predstavlja srž priče i dokazuje da je komunikacija moćno oružije koje može da ujedini čitav svet. Ona u trci sa vremenom pokušava da nađe način da komunicira sa vanzemaljcima kao predstavnik svetske nacije i tako spreči globalni rat.

Adamsova je ovde odradila sjajan posao i ostavila najveći pečat, kao i Ian Doneli čija uloga, doduše, nije umnogo značajna za samu radnju filma. Lik Džeremija, stiče se utisak, tu je više da predstavlja figuru zgodnog šmekera, jer čak i ne pomaže u procesu otkrivanja misterije u meri u kojoj je to očekivano.

Jan Thijs – © 2016 PARAMOUNT PICTURES. ALL RIGHTS RESERVED.

Prvih pet minuta ostvarenja su kao mali film u filmu. Izdvaja se glavni lik nagoveštavajući da će ovo možda biti delom i njegova priča, što donekle i jeste. Drama koja se odigrava u svega nekoliko početnih minuta ide od najnežnijih do najsrceparajućih trenutaka. Ovo samo govori da nećete gledati još jednu borbu sa vanzemaljcima već priču sa emocijom. Nešto neočekivano, unikatno i drugačije.

„Da bi dobio, čovak ponešto mora i da izgubi“

Čovek se uvek susreće sa velikim gubicima kako bi došao do važnijeg cilja, što je još jedna poruka nominovanog filma. Da bi glavna junakinja postigla svoj cilj i donela veliko dobro, ona mora da se odrekne nečeg važnog, što će i uraditi. Tu dolazimo do srceparajućeg u celoj priči. Pored toga bivamo i poučeni da ponakad moramo i podneti žrtvu kako bi smo ostvarili veće dobro. Ovde stajem, jer ne želim da previše spojlujem.

Ne gledajte film sa očekivanjima, jer ona znaju da razočaraju

Trejler sam pogledao tek posle gledanja filma, jer inače to ne volim da radim pre projekcije. Razlog tome je što trejleri ponekada otkrivaju previše, kada je radnja u pitanju, a ponekad znaju i da pruže prevelika očekivanja, što, po mom mišljenju, nikako nije dobro.

Onima koji su pogledali trejler za Arrival mogu samo da poručim da ovo nije akcioni film, ma koliko se nadali. Tako da, ako ste veliki ljubitelji dobre akcije, možda ćete iz bioskopske sale izaći pomalo razočarani. Ovo je jedam od retkih trejlera koji ume da zavara. Film je kompleksna priča koja komunikaciju stvavlja ispred raketa, pucnjave i neizbežnog rata sa nepoznatim, što ga čini posebnim. Ne očekujte razarenje i nasilje na koje ste navikli kada su u pitanju nepoznata stvorenja koja su odjednom odlučila da nas posete.

Zašto su ovde? – pitanje sa postera

© 2016 Paramount Pictures

Pitanje sa plakata „Why are they here?“ na neki način upućuje da će svrha filma biti otkrivanje odgovora na isto, što je u nekoj meri tačno, ali ne potpuno. Nad otkrivanjem svrhe dolaska ovih bića na našu planetu dominiraju mnoge zančajnije stvari, tipa pozadina glavnog lika i ljudski timski rad koji ponekad zna da bude poguban, dok je u drugim situacijama plodonosan.

Lični utisak o ostvarenju

Trebalo mi je dva dana od gledanja filma da bih sabrao utiske i imao potpunu predstavu o tome šta sam pogledao. Posle ovog filma dobio sam snažan poriv da podelim utiske sa nekim koga je isto tako dojmio.

„Dolazak“ za mene predstavlja fantastično, osvažavajuće filmsko ostvarenje. Dva puta je uspeo da udari na moje emocije i natera me na duboko razmišljanje. Po mom skromnom mišljenju, nije bilo boljeg vremena za film o umetnosti komunikacije, jer živimo u podeljenom svetu prepunom ljudi različitih mišljenja i ideologija.

Film veoma realistički prikazuje kako bi naše vlade i vojska reagovali na invaziju vanzemaljaca, čak i kada ne znaju da li je miroljubiva ili je štetna.

Najsvetlija tačka filma definitivno mi je to što se ceo temelji na komunikaciji. Lično, kao žurnalista, tokom gledanja osećao sam se kao ciljana publika. To je zato što i sam imam neku vrstu sna da ću, temama kojima se budem bavio i rečima koje budem plasirao, moći da pomognem u stvaranju sveta koji će razmišljati o ujedinjenju kada su u pitanju zajednički ciljevi. Zašto svi ne bismo prestali da budemo „ludi“ i počeli da radimo na tim ciljevima, zajedno? Ujediniti čovečanstvo. To je san. To je cilj. Kada sam video kako ova ženska uspeva tome dobio sam veliki podsticaj i nadu. Veoma sam uživao.

IMDB

Izgled Abota i Kastela, vanzemaljaca iz filma, jedna je od tehničkih stvari koja mi se veoma dopala jer su autentični i fenomenalno projektovani. Još jedna scena, koja je tehnički ostavila dobar utisak jeste SGI kosa glavne glumice u jednoj od scena. Svaka vlas Luizine kose, koja lagano leti oko njene glave, bila je jasna na tom nivou da ovaj detalj ni u jednom filmu nije bolje odrađen.

Čim nađete vremena prošetajte do obližnjeg bioskopa ili zasednite u omiljeni vam kutak i odgledajte „Dolazak“. Film obećava dva sata dobre priče, odlične slike i besprekorne režije. Uživajte!

Izvor naslovne fotografije: crimsonnewsmagazine

Save

Save

Save