Zanimljivi novogodišnji običaji oko sveta

0
724

U većini svetskih kultura, prelazak iz stare u novu godinu predstavlja događaj koji vredi dostojno obeležiti. Gledati vatromet, poljubiti se u ponoć i olešiti se od alkohola (ne nužno tim redosledom) su internacionalno prihvaćeni običaji; evo nekih karakterističnih isključivo za određene zemlje.

Rumunija

Naše komšije imaju nekoliko zanimljvih običaja. Jedan od njih je da se prvog januara bacaju novčići u reku – veruje se da će to doneti bogatstvo i prosperitet u godini koja dolazi. Drugi, malo neobičniji, je da, navodno, seljaci pokušavaju da razgovaraju sa životinjama. Veruje se da one 1. januara dobijaju moć govora.

Španija i Peru

Kada na satu otkuca ponoć, Španci u usta stavljaju 12 zrna grožđa. Jedno zrno donosi sreću u jednom mesecu sledeće godine. Ovo se radi i u Peruu, s tim što oni koriste 13 zrna – ovo 13. je po principu što je sigurno, sigurno je.
Verujem da izgledaju vrlo šarmantno. ☺

creativemarket.com

Čile

U ovoj južnoameričkoj državi običaj je prespavati na groblju, kako bi bili što bliže dragim osobama koje nisu više sa njima.

Da li biste smeli da im se pridružite?

Italija i Južna Afrika

Znate kako na kraju godine gledamo da izbacimo sve nepotrebno iz života i da u novu uđemo sveži i spremni za nove radne (i ne samo radne) pobede? Pa, Italijani i Južnoafrikanci to podižu na novi nivo. Oni izbacuju odeću i nameštaj. Kroz prozor.
Tako da, ako tamo provodite praznike, nemojte da vas nisam upozorila.

Turska

Baš kao i kod nas, i u Turskoj se obavezno nosi crveni veš, što bi trebalo da donese sreću i ljubav. Neki od nas su se uverili da to baš i ne radi, ali nada poslednja umire, jelte.

Sjedinjene Američke Države

U Severnoj Karolini i Džordžiji postoji nešto što se zove „the possum dropping“. Kao što samo ime kaže, događaj se sastoji od bacanja živog oposuma u providnoj kutiji sa određene visine u ponoć.

P.S. Ako ste se zabrinuli za dobrobit oposuma: nakon što ih je PETA tužila 2013. godine, u Severnoj Karolini su krenuli da koriste mrtve oposume.

Danska

Ako imate prijatelje iz Danskoj, razbijte tanjir o njihova vrata. To simbolizuje sreću u novoj godini. Što više razbijenih tanjira ispred vrata, to ćete imati više sreće.

Irska

Irci ovaj praznik obeležavaju bacanjem hleba o zid, jer po verovanju, to priziva sreću i bogatstvo. Nisam sigurna da li je u pitanju kriška ili cela vekna, ali meni je zabavnije da zamišljam kako bacaju ceo hleb.

Kolumbija i Ekvador

Ako želite godinu ispunjenu putovanjima, ugledajte se na ove dve zemlje i ceo dan nosite kofer svuda sa sobom. #ZakonPrivlačenja

Francuska

Ovaj običaj mi se najviše sviđa od svih – Francuzi proslavljaju obavezno jedući palačinke. Uz šampanjac, naravno.

newsday.com

Kina

U Kini boje vrata u crveno, jer to donosi sreću. Takođe, sakrivaju sve noževe koje imaju u kući, jer poseći se donosi nesreću celoj porodici.

Izvor naslovne fotografije: wheniscalendars.com