U NBA ponovo sija srpska zvezda

Sedamdesetih godina prošlog veka, terenima Američke profesionalne košarkaške lige (NBA) dominirao je naše gore list – Pit Maravič. Može se reći da je to prvi igrač poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, koji je igrom izazvao veliko divljenje NBA publike.

Igračima koji su prve košarkaške korake učili u SFRJ, a kasnije i igrali u velikim klubovima bivše nam zemlje, angažman “preko bare” predstavljao je nešto nezamislivo. Prvi koji je probio led bio je mladić iz Prijepolja – Vlade Divac. Okićen titulom evropskog šampiona 1989. godine draftovan je od strane Los Anđeles Lejkersa, jednog od najtrofejnijeg NBA ligaša.

Vlade Divac
i.ytimg.com

Evropsko prvenstvo 1995. godine, “lansiralo” je još jednog našeg igrača u najjaču ligu sveta. Predrag Danilović je na pomenutom prvenstvu izveo ono čuveno zakucavanje preko litvanskog “gorostasa” Sabonisa, a i pored toga svojom igrom dokazao da je spreman za velike stvari. Iste godine draftovan je od strane Golden Stejt Variorsa. Međutim, u NBA se nije naigrao. Za dve godine promenio je isto toliko ekipa (Majami Hit, Dalas Meveriks), pa se vratio u Evropu.

Skoro čitavu deceniju čekalo se kada će ponovo neki srpski igrač da napravi valjanu partiju u jednoj od NBA ekipa. U međuvremenu, Divac je trejdovan iz Lejkersa u Šarlot i to za nadolazeću košarkašku zvezdu – Kobija Brajanta. U Hornetsima je proveo dve sezone i 1998. godine prelazi u Sakramento Kingse. Upravo je za Kingse te godine zaigrao i Predrag Stojaković (draftovan 1996).

Usledile su noći bez sna svakog istinskog zaljubljenika u košarku u Srbiji. Sećam se, iako sam bio klinac, da su se danima prepričavale sjajne igre naša dva majstora u ljubičastom dresu. Bukvalno, svaki Srbin je znao prvu petorku čete koju je sa klupe predvodio Rik Adelman.

Divac i Stojaković
cbssacramento.files.wordpress.com

Od tada, sezone 2001/2002 mnogo naših igrača tumaralo je tražeći pravu formu i način kako da se nametnu treneru i do danas većina njih bila je samo na probi, bez prave minutaže. Velike nade su polagane u Darka Miličića, drugog pika na draftu 2003. godine. Ipak, slava je učinila svoje, obila mu se o glavu doprinevši da košarku zameni ringom.

U novoj NBA sezoni (2016/17) Srbija ima trojicu predstavnika. Nemanja Bjelica drugu sezonu brani boje Minesote Tibervulvsa, Boban Marjanović većinu vremena provodi grejući klupu u Pistonsima iz Detroita, a minutaža mu je data na kašičicu. Ipak, da ne bude sve tako crno “preko bare” po naše košarkaše, pobrinuo se mladi Somborac – Nikola Jokić.

Kraj prošle godine (2016.) protekao je u znaku njegovih brilijantnih partija. Rođen je 1995. godine. Svoj prvi ugovor potpisao 2012. godine je sa Mega Leksom (tada Mega Vizura) i odmah prekomandovan u juniorski tim. Sledeće sezone Dejan Milojević mu je pružio šansu da zaigra za prvi tim i u debitanskoj sezoni ostvario je prosečno 11,4 poena, 6,4 skokova i 2,5 asistencije po meču.

Nikola Jokić
mondo.rs

U sezoni 2014/15, tadašnji nosliac igre Mege, iskusni Ratko Varda, napušta ekipu i sav teret centarske linije pao je na mladog Jokića. Upravo je ta sezona bila odskočna daska ka najjačoj ligi sveta. Predvodio je tim do 10. mesta u ABA ligi i polufinala plej-ofa domaćeg šampionata. Bio je proglašen za najkorisnijeg igrača ABA lige u regularnom delu sezone, a sve zahvaljujući učinku koji je izuzetno povećao u odnosu na prethodnu sezonu. Prosečno je postizao 15,4 poena, 9,3 skokova (tada najviše u ligi) i 3,5 asistencija po meču.

Kao 41. pik, 26. juna 2014. godine izabran je od strane Denver Nagetsa za koje i danas nastupa. Prva, ili kako bi Ameri rekli, ruki sezona predstavljala je odličnu podlogu za kaljenje dvadesetogodišnjeg Somborca. Neočekivano je zablistao već odmah na startu, što je do tada bilo potpuno atipično za igrače sa ovih prostora. Godinama je domaća javnost čekala da piše hvalospeve kao nekada Divcu i Stojakoviću.

Najbolji meč prethodne sezone odigrao je protiv Toronta ostvarivši dabl-dabl učinak od 27 poena i 14 skokova. Na kraju sezone završio je kao treći u izboru za najboljeg rukija i bio član ruki Ol-star tima.

Do sada, sa reprezentacijom, Jokić je osvojio dve medalje. Na planetarnom šampionatu za igrače do 19 godina okitio se srebrom. Medalja istog sjaja našla mu se na grudima kada je sa seniorskom reprezentacijom postao vicešampion Olimpijskih igara u Riju.

Nikola Jokić
hotsport.rs

Tekuća sezona počela je neverovatno. Jokić polako postaje nosilac igre Denvera i dokazuje da srpska košarka još uvek ima šta da ponudi NBA. Ukoliko Nikola nastavi da oduševljava svojim partijama, ljubitelji košarke ponovo neće spavati i sa nestrpljenjem će čekati novi meč Nagetsa. Svakako, sa razlogom. Ne bi začudilo da se ljubav prema nekom NBA timu obnovi. Nekad je to bio Sakramento, a danas po svemu sudeći postaje Denver.

Naslovna fotografija: denverpost.com