10 modnih pravila kraljevske porodice

0
1006

I dok ceo svet bruji o Kraljevskom venčanju, o zvanicama, o jednostavnosti i lepoti Megan Markl, o Harijevom zaljubljenom pogledu, o Bekamu koji je pokupio više pažnje nego venčanica i kraljica Elizabeta zajedno, modni trenutak je uvek bio i ostao medijski najviše ispraćen. Ko šta i koga nosi, ko je “promašio temu”, koga kraljica Elizabeta (taj opak babac) gleda ispod oka dok gustira svoj džin tonik – sve je to do tančina ispričano, interpretirano, uslikano, prokomentarisano.

Da se ne biste našli u neprilici i izbegli onaj “Nemam šta da obučem” trenutak ako ikada budete pozvani na kraljevsku svetkovinu (ili ako ikada postanete deo kraljevske porodice, ko zna), pripremili smo za vas vodič, odnosno 10 modnih pravila kojih se morate pridržavati u prisustvu Njenog Visočanstva.

Jarke boje su rezervisane samo za kraljicu

Kraljica Elizabeta najčešće nosi samo jednu boju od glave do pete, sigurno ste zapazili njene komplete u ljubičastim, limeta zelenim ili tirkiznim nijansama. Kraljica se služi jarkom bojama da bi bila sigurna da je svi u publici, koliko god velika bila, vide. Čak i ako pogledom uhvate samo delić njenog šešira.

Tijare su kao burme

Tijare su simbol statusa veze – samo udate žene nose tijare. One su simbol nevinosti koju mlada žrtvuje i daruje svom braku. Princeza Dajana je na svom venčanju nosila porodičnu Spencer tijaru, Kejt Midlton je 2011. pozajmila Cartier tijaru iz kraljičine kolekcije, a videli smo i da je Megan Markl ispoštovala tradiciju na svom venčanju.

Rukavice služe kao zaštita

Svakako da se rukavice računaju kao modni detalj, ali one prevashodno imaju antibakterijsku funkciju – na svakom javnom mestu kraljica se rukuje sa mnogo ljudi, što ne znači da treba i sa mnogo bakterija i bacila. Rukavice se uglavnom izrađuju od pamuka, u crnoj ili beloj boji.

Jedino je princeza Dajana odbijala da nosi rukavice kao zaštitu, radi što neposrednijeg kontakta sa ljudima, pa je njen nadimak „princeza naroda” potpuno opravdan.

Uvek pri ruci imajte crni komplet

Premda ćete retko videti članove kraljevske porodice u crnom, crna odeća je obavezna u koferu kada se putuje u inostranstvo. Razlog je jednostavan: u slučaju smrti člana kraljevske porodice, onaj koji je otputovao se mora vratiti u Englesku u prikladnoj crnini, naročito zato što je svaki njen/njegov korak medijski ispraćen od ulaska u avion.

Kraljica Elizabeta je to naučila na teži način: 1952. kada je bila u Kambodži sa svojim suprugom, saznala je da joj je otac preminuo. Kako nije imala crninu spakovanu, po povrtaku u Englesku je morala da ostane u avionu dok joj je osoblje nije dopremilo.

Kaput se ne skida

Smatra se da skidanje kaputa u javnosti nije damski. Ukoliko temperatura naglo poraste, jedino što preostaje damama kraljevske porodice je – da se preznoje.

Tašna kao signal

Osim za odlaganje ličnih stvari – kao što je poznato da kraljica često u tašni ima karmin i naočare za čitanje – tašna ima značajnu simbolizirajuću ulogu. Naime, kada kraljica želi da napusti večeru, ona tašnu stavlja na sto i tako signalizuje svojim pomoćnicima da krenu za pet minuta. A ukoliko se zatakne u izuzetno dosadnom razgovoru sa nekom od zvanica, kraljica tašnu spušta na pod i time daje svojoj „prvoj pomoći” (obično ženi) znak da je spasi.

Pismo-tašna kao spasilac

Princeza Dajana je uvek pri izlasku iz automobila naslanjala pismo-tašnu na grudi, ne bi li sprečila paparace da uslikaju njen dekolte. Vojvotkinja od Kembridža ih koristi kao izgovor – kada ne želi da se rukuje, svoju tašnicu drži obema rukama ispred sebe.

Platforme nisu poželjne

Iako platforme nisu zvanično zabranjene, kraljica na njih ne gleda blagonaklono. Kejt Midlton ih rado nosi kada kraljica nije prisutna, iako se već nekoliko godina nije pojavila u njima javno.

Ne zaboravite čarape!

Nepisano pravilo je da se dame u javnosti ne pojavljuju bez unihop čarapa. Porodični novajlija Megan Markl nije nosila čarape na svojoj vereničkoj fotografiji u novembru, ali je svoju grešku ispravila na prvom sledećem javnom pojavljivanju.

Tegovi na rubu haljine

Na krojenim haljinama sve dame kraljevske porodice imaju male tegove zašivene za rub haljina koji sprečavaju famozni Merilin momenat. Iako su tegovi, ako se uopšte mogu tako nazvati, zanemarljive težine, efikasno sprečavaju pokazivanje donjeg veša užoj i široj publici, a možda i susednoj državi.

Naslovna fotografija: InStyle.com