U sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u periodu od 25. do 29. marta u studiju FDU-a, upravo je završeno snimanje prve televizijske drame „Ne igraj na Engleze“, koju je po drami Vladimira Đurđevića u scenario adaptirao student dramaturgije Marko Marković.

Denis Muri i Ivan Ničić

Snimanje se odvijalo pod supervizijom profesora Gorana Pekovića, mentora ovog projekta, i urednika TV drame Marka Novakovića, odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa.

„Ne igraj na Engleze“ je popularni dramski tekst beogradskog pisca Vladimira Đurđevića koji godinama pleni pažnju publike širom jugoslovenskog prostora u raznim pozorišnim kućama. U pitanju je komedija, koja dramski tok drži u nemogućnosti trojice nekada najboljih drugova da se otrgnu pošasti kladionice. Njihovi životi su protraćeni, kladionica je od njih napravila ljude iskidane niskim strastima, koji se međusobno varaju i podmeću jedan drugome. Komedija je na granici urnebesnog, pogotovo kad saznaju da su sva trojica na isti dan odigrali isti tiket sa tri različita ishoda…

Ovako je bilo na snimanju

Rediteljka ove TV drame je studentkinja režije Maša Šarović, direktori fotografije su studenti kamere Aleksa Radunović i Predrag Gavrilović, a producentski posao preuzela je studentkinja produkcije Martina Krivokapić. Montažu, snimanje i obradu zvuka takođe će potpisati studenti FDU-a, scenograf je Matija Jokić (student Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu), a kostimograf Kristina Savić.

Uloge u ovoj TV drami poverene su mladom studentu glume Denisu Muriću, kao i dvojici diplomiranih mladih glumaca – Ivanu Ninčiću i Marku Vasiljeviću.

U aprilu i maju ove godine planirano je snimanje još dve TV drame koje će zajedničkim snagama realizovati RTS i FDU. Radi se o tekstovima Biljane Srbljanović „Beogradska trilogija“ i Milene Marković „Paviljoni“, koje će takođe realizovati studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Premijera sve tri televizijske drame očekuje se do kraja godine.

1 KOMENTAR