Završeno prvo Međunarodno muzičko takmičenja „Ciao“ u Kotoru

Završeno prvo Međunarodno muzičko takmičenja „Ciao“ u Kotoru

Dodeljene nagrade za najbolje muzičare u nekoliko kategorija

Posle polufinala održanog prethodne nedelje u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu, vikend je bio u znaku finala i dodele nagrada prvog Međunarodnog muzičkog takmičenja „Ciao“ (koje predstavlja jedan od projekata China Stage (Kina Stejdž) organizacije) u Kotoru, u okviru KotorArt festivala.

Takmičenje objedinjuje sve kategorije, a nadmetali su se mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije i Kine. Čak 50 muzičara iz Kine, došlo je ovom prilikom u Kotor na finale, u okviru KotorArtfestivala.

Finalni koncert održan je u Crkvi Sv Duha u kotoru, a nagrade su dodeljene u kategorijama: fagot, flauta, oboa, klavir i kamerni sastav.

Ceremoniji uručivanja nagrada pored organizatora iz crne Gore, Srbije i Kine, prisustvovao je i Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, gospodin Fan Kun.

Nagrađeni su najbolji mladi muzičari iz Kine, Srbije. Crne Gore, a zanimljivo je da je žiri zlatna priznanja u svim kategorijama dodelio kineskim mladim talentima, dok su takmičari iz Crne Gore i Srbije dobili nekoliko srebrnih i bronazanih priznanja.

foto: KotorArt

Inače, Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao„ je prvo takmičenje u okviru organizacije China Stage (Kina Stejdž) koje zajednički organizuju zvanične kineske i evropske kulturne organizacije i muzički subjekti, a sazvano je u Kini i Evropi sa misijom da okupi profesionalne i amaterske mlade muzičare kako bi mogli da razmenjuju umetnost i uspostavljaju veze jedni sa drugima.

Poznata kineska umetnica, sopran, Vanže Žang, u ulozi potpredsednice „Ciao“ takmičenja, predovdila je ovu znčajnu grupu kineskih muzičara, koja je na kraju takmičenja izjavila:

„Posle izuzetnog prijema i koncerata u Beogradu, finalni koncerti u prelepom ambijentu starog grada u Kotoru su bili pravi doživaljaj. Ciao je važna platforma  i značajno takmičenje, koje treba da spoji različite kulture, umetnike i ostvari dobre kulturne saradnje, koje će u narednim godinama pomoći svim ovim mladim i talentovanim muzičarima“

Aleksandar Ilić predstavnik China Stage organizacije i zamenik predsednika organizacionog odbora takmičenja, izjavio je da je međunarodno takmičenje “Ciao” je samo jedan od projekata ove organizacije, a za kraj godine se najavljuje gostovanje Šangajskog Baleta u Beogradu i Novom Sadu.

foto: KotorArt

Naslovna fotografija:KotorArt