Umetnost sa dva lica – šta grafiti rade noću?

Mislili ste da su grafiti produkt urbane sredine i hip hop kulture? Prevarili ste se – ova forma izražavanja zapravo datira još iz doba antičke Grčke i starog Egipta, i tokom brojnih vekova postojanja evoluirala je od jednostavnih reči urezivanih u zidove do subverzivnih slika koje zavređuju galerijski prostor.

Crtanje grafita postalo je prava umetnost, u kojoj, kao i u svakoj drugoj, umetnici teže da prikažu nesto drugačije, dotad neviđeno. U tome značajno prednjači Reskate Arts & Crafts, španski dvojac koji je osmislio inovativni koncept grafita koji svetle u mraku, noću prikazujući potpuno različitu sliku od one koja je vidljiva u toku dana. Ovaj koncept je zasnovan na njihovom projektu Harreman (na baskijskom jeziku, hartu znači primati, a eman davati), kojim se promoviše interaktivni odnos između umetničkog dela i publike.

Projekat je prvo predstavljen na izložbi, gde su posmatrači upotrebom baterijskih lampi postajali aktivni učesnici u umetničkom procesu, proizvodeći svojom akcijom odgovor umetničkog dela. Koncept se odatle seli na ulice u formi ogromnih murala što danju prikazuju jednu sliku, a noću drugu, zahvaljujući posebnoj vrsti farbe.

Najglasnija poruka ovih grafita jeste poziv na osvetljavanje mračnih gradskih ćoškova, ali tek kada bivaju osvetljeni, ovi grafiti pričaju svoju priču. Mural planete nazvan Unawareness noću prikazuje zastarelu ronilačku kacigu, aludirajući na to da su istraživanja okeanskih dubina usporena otkako se velike sile utrkuju u razvoju svemirske tehnologije. Na taj način je ispričano ono što se ne sme reći glasno, o čemu se danju ćuti.

reskatestudio.com/harreman.html
reskatestudio.com/harreman.html

Dva lica istog grafita podsećaju nas na to da mnoge stvari koje su nam pred očima zapravo ne vidimo, samo zato što se ne trudimo da gledamo. Svetlost je odavno poznata kao simbol prosvetljenja, ali na nama je da zapamtimo da nam baterijska lampa u rukama nije jedini put do znanja.

Pogledajte i ostale radove koji pripadaju Harreman projektu:

reskatestudio.com/harreman.html
reskatestudio.com/harreman.html
reskatestudio.com/harreman.html
reskatestudio.com/harreman.html
reskatestudio.com/harreman.html
Foto: reskatestudio.com/harreman.html

Izvor fotografija: reskatestudio.com/harreman.html