Kada je mladi fotograf po imenu Rajan Vajdmen (Ryan Veideman) pristigao u Njujork 1980. godine, imao je pred sobom samo jedan cilj – želeo je da postane ulični (street) fotograf.

Nakon što je diplomirao na MFA-u (kalifornijski koledž za umetnost), Vajdmen je već imao iskreiran sopstveni fotografski stil koji je nastao pod uticajem značajnih fotografa tog perioda, kakvi su bili Lee Friedlander i Marc Cohen.

Ponet svojim snovima, nije ni slutio koliko je zapravo život i početak karijere jednog fotografa težak. Nakon mesec dana boravka u Njujorku, okolnosti su ga prisilile da se okrene neposrednijem cilju – zarađivanju novca za sopstveni opstanak. Ubrzo nakon što je zakupio stan na Weest 43rd Street-u, slučajni susret sa komšijom, vozačem taksija, odveo ga je u smeru ka potpuno novoj profesiji.

Ne odustajući od svojih snova, Rajan je kao vozač taksija ujedinio sa poslom svoju neukrotivu strast za fotografijom. 

twitter.com

“Već nakon prve nedelje taksiranja, uvideo sam fotografski potencijal. Povezao sam mnogo različitih i zanimljivih ljudi. Fotografija mi se ukazala kao savršena prilika. Pozadinska slika je gotovo uvek bila u stanju fluksa, ispunjena inspirativnim ljudima koji su bili voljni da se fotografišu.” – objasnio je Vajdmen i tako nastavio da vozi noćnu smenu iz vikenda u vikend, u narednih 20 godina.

Ponekad se i on sam pojavljuje na svojim fotografijama zajedno sa putnicima voljnim da ispoziraju na zadnjem sedištu njegovog auta. Do sada je uspeo je da uslika face poput poznatih kultnih ikona, preko glamuroznih party devojaka, do klinaca tadašnjih popularnih punk i rock bendova.

pinterest.com

Rajan i dan danas živi u Njujorku i vozač je taksija već 30 godina.

visla.kr
pinterest.com
visla.kr
pinterest.com
sohu.com
humr.cz
vintag.es
twitter.com

Naslovna fotografija: artsper.com