Tužni ponedeljak

0
792

Tužna vest! Danas je Blue Monday („Tužni ponedeljak”), u narodu poznatiji kao najdepresivniji dan u godini. Kako ga preživljavate za sada?

(Iako smo se nedavno osvrnuli na ponedeljak i pokušali da mu damo drugu šansu, izgleda da je bilo bez uspeha!)

Naime, danas je najdepresivniji dan u godini! Matematičkom računicom otkriveno je da je drugi (odnosno treći, odnosno četvrti) ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini. Faktori koji su uzeti u obzir jeste vreme (na satu i meteorolške prilike), novac, motivacija uopšte. U prevodu: Nova godina i Božić su davno prošlo vreme, dani su i dalje hladni i tmurni, a pred sobom nemamo praznike da im se radujemo, račune smo ispraznili i ušli u minus tokom praznične euforije, odluke koje smo doneli prvog januara smo već petog odbacili, te nam i motivacije manjka, a obaveze nam ponovo kucaju na vrata. Dakle, užas!

Prvi „Tužni ponedeljak” bio je 24. januara 2005. godine, a formula kojom se došlo baš do ovogodišnjeg je sledeća:

Šta možete uraditi povodom današnjeg dana?

Apsolutno ništa!

Ako verujete da je današnji dan najdepresivniji u godini, stučnjaci predlažu da vreme provedete u krugu porodice ili prijatelja, da budete fizički aktivni ili da barem prošetate, da odete u bioskop, da konačno sprovedete u delo ono što dugo planirate ili da se jednostavno posvetite stvarima i ljudima koje volite.

Ako se ipak duži vremenski period osećate loše i nezadovoljno, valjalo bi da porazgovarate sa nekim kome verujete, bilo da je reč o članu porodice, prijatelju ili stručnjaku.

Želimo vam lep ostatak dana, ne verujte svemu što pročitate, verujte svom osećaju! 🙂

Fotografije: pinterest.com