Superheroj filmovi 2017 – Od oduševljenja do razočaranja

0
869
Superheroj filmovi 2017 - Od oduševljenja do razočarenja
http://www.etonline.com

Proteklu, 2017. godinu su obeležila nova ostvarenja iz Marvelove kuhinje, čak tri filma sa herojima DC komiksa (od kojih jedan animiran), kao i razočaranja poput ruskog filma Zaštitnici, ributovanih Moćnih rendžera, još jednog nastavka Transformersa i finskog Rendela.

Lego Betmen (The LEGO Batman Movie)

Pravo niotkuda godinu je otvorio animirani superheroj film. Lego filmovi su budućnost ali niko nije očekivao da tako brzo stigne verzija u kojoj je glavni junak upravo Betmen. Vil Arnet je svojim glasom oživeo čuvenog DC junaka, a Vorner bros se bacio na slatke muke planiranja nastavka. Stop motion filmovi često su pravljeni za decu, ali Lego Betmen je prava akciona komedija i ozbiljan superheroj film.

Zaštitnici (Zashchitniki)

Recimo samo da je izlet ruske kinematografije u žanr filmova o superherojima prošao neslavno. Blokbaster koji je najavljivan više od godinu dana doneo je solidne specijalne efekte (s obzirom na budžet), ali jako lošu glumu i veoma lošu dinamiku i priču koja ima puno nedostataka. Ovo ne znači da Rusija, ili bilo koja druga zemlja van Amerike, ne bi trebalo da nastavi da pokušava ali u eri ovako kvalitetnih akcionih filmova i novca koji se ulaže, sama ideja mora da bude mnogo bolja da bi mogla da nadomesti realizaciju koja prosto ne može da parira Holivudu.

Logan

Rated R film kao pravi način da se u velikom stilu maestralni Hju Džekmen oprosti od uloge Vulverina. Ovo nije običan film o jednom X menu, već drama i delo koje zaslužuje Oskara. Možda i nije kraj s obzirom da je Dizni kupio Foks. Možda se Hju ponovo oproba u ulozi koja je, uz dužno poštovanje svemu ostalom što je radio kao glumac, njegova lična karta. Bilo kako bilo, sigurno ćemo jednog dana ponovo gledati Vulverina, ali samo je jedan Hju Džekmen.

Moćni rendžeri (Power Rangers)

Budimo realni, kada idemo u bioskop na Moćne rendžere ne očekujemo nikakvu emociju i bogzna kakvu glumu već mnogo akcije, borbu megazorda i sve ostalo što ide uz heroje našeg detinjstva. Dosta toga smo i dobili u ovom filmu. Neće se ovo pamtiti dugo, možda Saban neće ni praviti nastavak, ali ako želite da evocirate uspomene na period kada smo željno iščekivali nove epizode na ružičastoj televiziji, ovo je pravi film za vas.

Čuvari galaksije vol. 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2)

Marvel je uspeo da ”sačuva” Čuvare od lošeg drugog dela i napravio je jedan dobar nastavak hita iz 2014. godine. Film je do leta držao epitet najboljeg superheroj filma, uz Logana, i to je sasvim dovoljno ako uzmemo u obzir činjenicu da je teret nastavka uvek otežavajuća okolnost. Džejms Gan je kao reditelj uspešno obavio zadatak i pripremio teren za treći deo u kome će se Čuvari sukobiti sa Ajišom, zlatnom visokom sveštenicom i liderom galatkitčke rase Soverena (Sovereign).

Čudesna žena (Wonder Woman)

Prijatno iznenađenje od DC-ja. Odličan film o Čudesnoj ženi, koju tumači Gal Gadot, može se smatrati pomalo i potcenjenim u odnosu na sve ostale filmove o herojima prošle godine jer je potpuno vratio DC u igru sa Marvelom i najavio da taj univerzum može da ponudi nešto novo publici. Dajana (ili Čudesna žena) napušta svoj dom da bi pomogla mladom pilotu Stivu Trevoru u pokušaju da prekine Drugi svetski rat i zaustavi boga rata Aresa. Dobar zaplet i još bolji obrt na kraju filma su nešto što nije krasilo prethodne filmove iz ovog sveta i jedina žal je što je Liga pravde, koja je inače najavljivana duže i pompeznije nego ovaj film, potpuno razočarala i poništila sve dobro što je ovo ostvarenje učinilo za franšizu filmova sa oznakom DC.

Transformersi: Poslednji vitez (Transformers: The Last Knight)

Pitanje je da li ovaj film uopšte pripada listi najboljih superheroj filmova, isto važi i za Moćne rendžere, ali na kraju sve to nekako ide u isti koš (superheroji, rendžeri, transformersi…). Nije jasno zašto je Majkl Bej posle pet delova i dalje režiser, kada je očigledno da sve više i više uništava ovaj serijal. Umesto da posle katastrofalnog Doba izumiranja iz 2014. godine, on i prva zvezda filma Mark Volberg dobiju otkaz, a Paramaunt trajno oduzimanje licence, ničim izazvano dobili smo i peti deo sa istom postavom koja nam je ponovo podarila dva i po sata užasa koji nije ni za festival amaterskog filma. Glumačku postavu je pojačao Entoni Hopkins, koji se posle premijere verovatno pitao šta mu je ovo trebalo. IMDB je bio velikodušan pa je filmu dao ocenu 5.2, verujte i to je mnogo.

Spajdermen: Povratak kući (Spider-Man: Homecoming)

Kao što smo već rekli za ovaj film, moglo je to i bolje. Nema prevelikih zamerki za finalni proizvod, ALI nema ni velikih pohvala. Ništa bolje Tom Holand nije odigrao Spajdermena od Garfilda, a pogotovo ne od Tobija Megvajera. Dobili smo jedan solidan letnji hit koji iskreno i nije morao da izađe prošle godine kada ga uporedite sa Čuvarima ili Torom, koji je za tri klase iznad. Prelazna ocena i preporuka da sami pogledate i sve prethodne filmove pa uporedite i zaključite zašto se stalno ributuje jedan od najpopularnijih superheroja na svetu (ako ne i najpopularniji).

Rendel

Ni Finci se nisu preterano proslavili u ovom žanru. Pokušali jesu, uspeli nisu. Ideja nije originalna jer Rendel neodoljivo podseća na Spawna, Zuma iz Fleša, Dedšota, Dedpula, a radnja odnekud poznata i već viđena. Gluma može da se pohvali kao i činjenica da je ceo projekat ostvaren sa bužetom koji je bio oko 1.3 miliona evra. Po komentarima deluje da je film uspeo da impresionira određenu ciljnu grupu, ima tu i očigledno plaćenih kritika, ali ima i ljudi koji žele ponovo da vide Rendela na velikom platnu.

Tor: Ragnarok (Thor: Ragnarok)

Najprijatnije iznenađenje 2017. godine. Tor je ovim nastavkom postao jedan od najboljih filmova Marvelovog univerzuma. Dugo se čekalo, ali kako stara izreka kaže ”strpljen-spašen”, pa smo tako posle dva solidna filma dobili jedan koji će se pamtiti. Tor, Hulk, Loki, Odin, Hela i mnogi drugi likovi su se potrudili da ulepšaju kraj prethodne godine i objektivno gledajući još jedan trijumf Marvela, koji nastavlja da drži primat u domenu filmova o superherojima. Sekvence borbe, humora, balans između njih. Zamerka jeste što su ovo sve stvari iz nordijske mitologije. Međutim, ako bi svaki film po tuđim motivima bio ovako kvalitetno snimljen, ne verujem da bi se bilo koji obožavatelj bunio.

Liga pravde (Justice League)

Zek Snajder se, kao i kolega Majkl Bej, propisno obrukao. Strategija DC-ja je bila da Ligu pravde reklamira kao i Odred otpisanih i da film etiketira kao najvažniji u 2017. godini, što on prirodno i jeste bio zbog gomile heroja u njemu. Novi likovi poput Akvamena, Fleša i Sajborga nisu doneli mnogo toga, a Čudesna žena je bila onoliko neubedljiva koliko je u svom solo filmu bila upečatljiva. Osporavani Ben Aflek i njegov lik Betmena je ponovo, kao i prošle godine, bio jedina svetla tačka u filmu koji nije uspeo da na adekvatan način zatvori jednu od najzanimljivijih godina u istoriji kinematografije kada su u pitanju filmovi o superherojima.

KONAČNA ocena:

Iako smo svi emotivno vezani za Logana, moramo biti objektivni i proglasiti Tora za najbolji film SUPERHEROJ žanra u protekloj godini. Nova bioskopska sezona nam donosi pregršt ostvarenja o ljudima u kostimima koji imaju specijalne sposobnosti. Pred svim tim naslovima je težak zadatak da nadmaše sve ostvareno u 2017.

Izvor naslovne fotografije: etonline.com