Snimljen film o virusu korona sa ciljem borbe protiv ksenofobije

0
1267
coronavirus

Nedavno je završeno snimanje filma Korona – strah je virus (Corona – Fear is a Virus) koji će vas podstaknuti da razmislite da li pojava ovog zaraznog virusa ispituje moralno rasuđivanje društva.

Kanadski režiser persijskog porekla, Mostafa Kešvari (Mostafa Keshvari), ideju za film dobio je početkom januara, zbog stvorene ksenofobije i rasizma prema Azijcima širom sveta pojavom virusa korona, poznatim kao „kineski virus“.

Film je snimljen početkom marta pre proglašenja aktuelne pandemije u distribuciji „Horizon Motion Pictures“ i očekuje se da će izaći u julu ove godine.

Radnja filma

U liftu se nalazi šest komšija različitih nacionalnosti. Oni žive u istoj zgradi i pripadaju različitim socijalnim klasama.

Epidemija virusa korona je počela i do njih su dospele glasine da je neko u njihovoj zgradi zaražen ovim virusom.

U lift želi da uđe njihova komšinica – kineska pridošlica. Komšije će uplašeno komentarisati da će im preneti virus korona, iako ne znaju da li je ona stvarno zaražena.

Lift se zaustavio nakon što je ona ušla u njega i komšije su ostale zaglavljene u liftu. 

Uključila su se svetla za uzbunu koja su crvena i trepereća.

Kad se Kineskinja zakašljala, komšije su posumnjale da je stvarno zaražena virusom korona. Ona nije mogla da se sporazume sa njima i tada nastaje prava drama iščekivanja. Komšije tada panično razgovaraju među sobom i raspravljaju se. Muž želi da zaštiti svoju plavokosu suprugu koja treba da se porodi. Jedna ženska osoba je čak spomenula da će svi umreti u liftu. Kineskinja je povratila. Nacista u invalidskim kolicima, sa tetovažom ’svastike’ na čelu, izvadio je pištolj na Kineskinju, koja je nakon toga zaplakala. Nakon toga se čuje neko kako kaže: „Ja mislim da se svi sada testiramo.“, što znači da su likovi u liftu suočeni sa moralnim testom humanosti.

Kriza zbog virusa korona je, u stvari, samo još jedan dokaz psihološke nemoći društva prema pojedincima koji su različiti. Likovi u filmu predstavljaju to društvo koje u takvim situacijama, nažalost, najviše odgovara ksenofobijom i strahom. Njihovi moralni izbori su, dakle, pogrešni.

Izvor: imdb.com

Poruka filma

Tokom snimanja filma, Kešvari nije očekivao da će se kasnije epidemija virusa korona proširiti na globalnom nivou. Napomenuo je da je jedina namera filma isključivo zagovaranje protiv ksenofobije i rasizma, što je potvrdio kad je proglašena pandemija:

 „Sada virus nije problem samo jedne rase i celo čovečanstvo mora zajedno da se bori protiv njega. Možda ne mogu da spasim živote kao doktori tokom pandemije, ali mogu da napravim filmove koji mogu da spasu puno ljudi od diskriminacije i rasizma promenom njihove perspektive. Virus ne deskriminiše, zašto bismo onda mi?“

Iako film još nije izašao, poruku ste shvatili: nemamo moralno pravo na diskriminisanje nekog. Umesto toga, ne zaboravite da budete solidarni!

Autor: Katarina Ranković