Smrt bandi, sloboda Jugoslaviji

0
1207
Smrt bandi, sloboda Jugoslaviji

-“Jugoslavija mi budi uspomene na lepo detinjstvo, šteta što se nije produžilo na mladost. Ne zaboravimo da su oni koji su je razorili među živima, a sada su se samo zadenuli nacionalizmom!”

Preksinoć je pred prepunom halom Dorćol Platza održana promocija nove knjige Marka Vidojkovića “E baš vam hvala”. Svakako da nije slučajnost što je promocija održana baš na dan obeležavanja bivše republike 29. novembar, a svako ko je roman pročitao ili pak zna o čemu on govori razumeće ovu simboliku.

Novo ostvarenje jednog od najuspešnijih i najpopularnijih srpskih pisaca mlađe generacije bez sumnje je postao apsolutni hit ove jeseni. Po svemu sudeći slogan promocije koji glasi   “Knjiga koja će ponovo ujediniti Jugoslaviju!” obistinio se, pa se može reći da je ovo roman koji je ujedinio jugoslovenske čitaoce. U prilog ovome govori i podatak da je knjiga rasprodata i u Hrvatskoj kao i da ne silazi sa vrha top lista.

U pitanju je akciono-satirični roman smešten u SFRJ, 2017. godine. Vidojković nas vodi u Jugoslaviju koja se nikad nije ni raspala, baš kao ni njen socijalizam. Ta Jugoslavija je najprosperitnija evropska zemlja. Ali, povampirene sile mraka opako kidišu na nju..

– “Čitaoci koji se sećaju Jugoslavije moći će, nakratko, da se vrate zemlji koja je od njih oteta pre skoro tri decenije. Imaće priliku da vide u kakvu je moćnu državu ona izrasla, ali i to na koji način bi jugoslovenski komunisti rešili naše tranzicione probleme. Ovaj roman je omaž jednoj izgubljenoj zemlji i prodatim idealima“, istakao je Vidojković.

Kao gosti promocije o knjizi govorili su novinar Teofil Pančić i odgovorni urednik “Danas”, Dragoljub Draža Petrović.

– “Knjiga se bavi pitanjem koje smo svi barem jednom sebi postavili, šta bi bilo da je Jugoslavija nastavila da postoji. Ta tema je uvek bila prisutna, lebdela je u vazduhu i samo je bilo pitanje kada će je neko ščepati. Roman ima potencijal široke prihvaćenosti, ali će biti zanimljiv i onima koji su sladokusci alternativne istorije, jer upravo govori o nama. Jedan veoma brz, duhovit i pametan roman koji ne liči na predhodne Markove romane”, rekao je Pančić.

Marko Vidojković i moja malenkost

Roman “E baš vam hvala” izvodi svojevrsni desant na celokupno postjugoslovensko društvo. U doba globalne apatije i opšteg osećanja bezizlaza Vidojković nam pomaže da jasnije sagledamo i sudbinu Jugoslavije i vreme u kojem živimo.

– “Ovom knjigom Vidojković je uspeo da napravi novu vrstu nostalgije, nostalgije prema onoj Jugoslaviji koju je on opisao u svojoj knjizi. Pitak roman koji sam pročitao u jednom dahu”, kaže Petrović.

Na samom stvaranju romana Vidojković je radio tri godine, a još nekoliko je otišlo na smišljanje celokupnog koncepta. Kako kaže, inspiraciju za roman pronašao je u filmu “Otadžbina” sa Rugerom Hauerom.

– “Prvobitno sam želeo da napišem horor roman, jer me je uvek interesovao taj kontrast između idealne Jugoslavije i onoga što je usledilo. I shvatio sam da nigde nisam mogao da nađem taj idealan period, jer je krajnji ishod bio produkt svega onoga što se dešavalo prethodno u njoj. Onda sam došao na drugu ideju da bi bilo lepo pomeriti Jugoslaviju u sadašnjost i sukobiti je sa bivšom Jugoslavijom, opet u sadašnjosti. Jer univerzum se deli na dva dela, na onaj u kojem je neka odluka doneta i na onaj u kojem nije. Ta odluka bi bila pad aviona 3. juna 1989. godine sa svim predsednicima tadašnjih republika, osim Ante Markovića i vojnog rukovodstva i tada bi Jugoslavija nastavila da postoji, i onog dela univerzuma u kojem se ta avionska nesreća nije desila i dovela je do ovog našeg univerzuma,” objašnjava Vidojković.

“E baš vam hvala” je njegov prvi roman u kome nema autobiografskih elemenata. Posle “Kandži” ovo je njegova druga u potpunosti društveno angažovana knjiga. Pisanje “Kandži” bilo je posledica njegove reakcije na ubistvo Đinđića. Ova knjiga posveta je godinama u kojima danas živimo.

Promocija je već održana u Šapcu, sledeća će se održati 9. decembra u Smederevu, a u planu su i Subotica i Inđija.

Naslovna fotografija: YouTube screenshot