D. je tog popodneva, kao i svakog – u proteklih 7 godina, putovao vozom. Rad u građevinskom preduzeću, u varoši 30ak kilometara udaljenoj od njegovog mesta stanovanja, zahtevao je ovakav poduhvat. Stigavši na železničku stanicu, D. se uputio ka robnoj kući “Beogod”. Odmah po ulasku traži radnju sa asortimanom za bebe. D. je nedavno postao otac, a 1990. godina se bližila kraju.

Iz donjeg levog džepa teksas jakne izvukao je papir i olovku, malo prošetao po radnji, razgledao krevece, a potom skicirao jedan. Tada su se, kako kaže D, u robnoj kući pojavili kreveci kojima si mogao da spuštaš prednju stranu. Želeo je da napravi baš takav.

Usledili su dani međ’ letvama, šmirglama i ekserima u radionici smeštenoj na tavanu porodične kuće. Kako to obično biva, spretne ruke su od nekolicine dasaka napravile malo umetničko delo. Krevetac je bio kao sa skice, sa prednjom stranom koju si mogao da spustiš, naravno.

en.wikipedia.org

Kraj leta 1997. godine. Pred D-om je još jedan stolarski izazov – radni sto. Beba, za koju je pre sedam godina napravio krevetac, na jesen kreće u školu. Zasukao je rukave, a reč izazov je najbolje štimala, jer, uistinu, D. nije stolar po zanimanju. Nedugo zatim, u dečiju sobu se uselio sveže prelakiran radni sto od tamnog drveta sa dve fioke i jednom velikom ladicom sa desne strane. Na red je došla kupovina knjiga i avantura zvana školovanje je mogla da počne.

www.pinterest.com.au

Šofer je parkirao autobus ispred glavnog ulaza sportskog centra “Jezero” i sa nestrpljenjem očekivao svoje putnike. Bila je godina 2008. Grupa gimnazijalaca, pobednika gradskog pozorišnog takmičenja, kao nagradu je dobila vikend na Zlatiboru. Putnici su polako pristizali, a među njima i mališan, sin jedne od profesorki koja je učestvovala u stvaranju predstave.

Tokom priprema je jednoj od učesnica bio rođendan. Mališa je prisustvovao svakoj probi, pa i ovoj – rođendanskoj. Dan je protekao u radu i radovanju, a potom je usledilo premijerno izvođenje i pobeda. Na dan polaska, tamo ispred autobusa, mališan je prišao učesnici kojoj je onomad bio rođendan i predao joj parče papira. Ispostaviće se da joj je napravio čestitku. Iako je od rođendana prošlo nekoliko meseci, mališa nije zaboravio i doneo joj je poklon. Bila je to rukom ispisana čestitka sa kombinacijom ćiriličnog i latiničnog pisma, obojena i sa nacrtanom tortom. Čak je po obodu, koristeći se makazama koje su sekle papir u obliku delfina, napravio ram. Bio je to najlepši poklon koji je do tad dobila. I dalje ga čuva. Čuvaće ga zauvek!

www.pinterest.com

Ne marim, bog zna kako, za materijano. Tačnije, način na koji vrednujem  predmete uglavnom nije u proporciji sa gabaritom i monetarnom vrednošču istih. O tome svedoče razne ceduljice, čep od koka kole, prazna boca laka za nokte, tri kamena i jedan omot od čokoladice. Da, i rođendanska čestitka. Njihova vrednost je odavno procenjena na neprocenjivo. Tako pokazuje moja vaga. Radni sto je i dalje u našoj kući, a krevetac smo prosledili dalje. Tako treba.

Život mi je, takođe, poklonio vile i čarobnjake. Jedna vila je istoričarka umetnosti. Pod upravom njenih prstiju četkica prenosi čuda na papir. Jedan čarobnjak je gitarista. Kad njegovi prsti dodirnu žice nastaje magija. Šunja se među moje dane i jedan sanjar koji svojom spretnošću i sa svojih deset prstiju pravi divne fotelje. Oh i moj frizer, pa on je gradinar za moje lokne.

commons.wikimedia.org

A kad pogledam u svoje prste, žao mi je što ne umeju da drže gudalo i sviraju violončelo ili što, osim kućice, ne umeju da nacrtaju nijedan oblik. Moji su prsti dobri glasnici i vešto šapuću hartiji kakve su mi misli. Da, umalo da zaboravim, mogu i hleb da zamese, hej!

Pod prstima svakog od nas spava po jedan svet. Sigurna sam, prsti su sila. Ako ništa drugo, prstima možete da dodirnete nečije lice, da uhvatite neku drugu ruku, da pružite ljubav psu ili mački, pa i morskom prasetu. Na prstima najjače osećate zimu, pod prstima se provlači život. A to, oprostite mi, nije ništa, to je mnogo, to je najviše, to je najlepše.

Hajde, zastanite na trenutak, pogledajte u svoje prste i pronađite svoje čarobne moći.

Izvor naslovne fotografije: www.52-insights.com