Predstavljen program 18. Guitar Art festivala

Osamnaesti po redu „Guitar Art Festival“ biće održan od 20. do 25. marta, pod sloganom „Intergracije“.

Na koferenciji za novinare, održanoj 17. marta u Skupštini grada Beograda, zvanično je predstavljen program ovogodišnjeg festivala, a prisutnima su se obratili zamenik šefa delegacije Evropske Unije u Srbiji, Oskar Benedikt, direktor Italijanskog instituta za kulturu Davide Scalmani, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Država Erika Kuenne, Maris Tebecis iz Ambasade Australije, Graca Costa Macedo iz Ambasade Portugala, Joana Budišin iz Ambasade Poljske i Javier Vacas Jurado iz Instituta Servantes u Beogradu.

Direktor festivala Boško Radojković istakao je da Guitar Art kao sada već punoletni festival ima cilj, ali i odgovornost, da gradi najbolju kulturnu budućnost, ujedinjuje region i umetnike u zajedničke projekte i omogući bolje mapiranje gitarista na kulturnoj karti Evrope. Naglasio je i da festival ima odgovornost da brine o mladim talentima, domaćim koncertnim umetnicima, ali i publici koja treba da kroz Guitar Art Festival ima prozor u svet savremenih muzičkih dešavanja.

Foto: Danilo Mijatović

Oskar Benedikt, zahvalio se organizatorima festivala na izuzetnoj saradnji i izjavio da je za Evropsku komisiju u Srbiji veoma važno da podrži festival koji, između ostalog, okuplja šest telantovanih gitarista iz regiona, dok je Davide Scalmani izrazio zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa festivalom i istakao da je ovogodišnje izdanje naročito važno jer ima svetsku premijeru dela „Bel Grado“ italijanskog kompozitora Carla Domeniconija.

Erika Kuenne, takođe je izrazila zadovoljstvo projektom „Gitarske intergacije“ koji okuplja mlade gitariste iz celog sveta u World Guitar orkestar. Ove godine festival će ugostiti osam studenata iz SAD-a , kao i dva profesora koji će držati predavanja i radionice za učesnike iz celog sveta.

Čast otvaranja festivala, 20. marta u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 20 časova, pripada koncertu Fuzija latinoameričke klasike“ – Roberto Aussel, najveći argentinski gitarista, bandodenoista Aleksandar Nikolić i Anima Musicae kamerni orkestar, iz Mađarske.

Naredne večeri u Domu omladine Beograda očekuju nas koncerti od 18 i 19 časova, na kojima će se predstaviti gitarista Sanel Redžić i Nemanja Ostojić. Od 21 čas nastupa nesvakidašnji talenat gitare, Bojan Ivanovski Jobby sa premijerom njegovog autorskog projekta „A whole new world“.

Sreda 22. mart rezervisana je za koncerte gitarista Darka Bageskog i Srđana Bulata sa početkom od 18 i 19. časova u Domu omladine. Iste večeri nešto kasnije, u 21 čas nastupiće Giorgos Georgopoulos Quartet.

Foto: Danilo Mijatović

Gitar Art Fest upotpuniće legendarni Tommy Emanuel, 23. marta u Sava Centru od 20 časova.

U petak 24. marta pred festivalskom publikom u Domu omladine nastupiće Radoš Malidžan od 18 časova i Mak Grgić od 19 časova. Predstavnici savremene španske scene, Ultra High Flamenko i poznata flamenko plesačica Rosario Toledo nastupaju od 21 čas.

Pored tradicionalnog klasičnog programa, festival ove godine predstavlja umetnički projekat „Gitarske intergracije“ koji se održava uz podršku EU Delegacije u Srbiji, Eu Info centra i Italijasnkog instituta za kulturu. Projekat okuplja klasične gitariste u usponu iz šest jugoslovenskih republika, koji će tokom festivala održati samostalne koncerte i radiće zajedno na stvaranju novog umetničkog dela, koje je za šest gitara komponovao Carlo Domenikone, a koje će premijerno izvesti Mak Grgić, Srđan Bulat, Sanel Redžić, Nemanja Ostojić, Radoš Malidžan i Darko Bageski na svečanom zatvaranju festivala, 25. marta u Domu omladine, kada će se dodeljivati i nagrade učesnicima festivala.

Ulaznice su u prodaji na blagajnama Sava centra, Doma sindikata, Kombank arene i drugim prodajnim mestima u mrežama Eventim, DD Tickets i Ticketsline. Cene ulaznica za koncerte Tomu Emanuela kreću se od 1.590 do 3.990 dinara. Ulaznice za svečano otvaranje festivala u Zadužbini Ilije M. Kolarca staju od 600 do 1.200 dinara, dok se cene ulaznica za koncerte u Domu omladine Beograda kreću od 600 do 900 dinara. Više informacija o festivalskom rasporedu može se pronaći na sledećem linku.