Podzemne misterije Tbilisija

Skriven ispod ulica Tbilisija nalazi se ceo svet koji poput vremenske kapsule vraća u vreme Sovjetskog saveza. U proleće 2021. godine, fotograf Davit Tabagari otkrio je ovo fascinatno mesto. Davit je od detinjstva opčinjen fotografijom i tu svoju strast iskoristio je da dokumentuje istorijska skloništa u Tbilisiju.

Od 1921. do 1991. godine Gruzija je bila deo SSSR-a. Za to vreme u Tbilisiju, sadašnjoj prestonici Gruzije, izgrađen je podzemni grad sastavljen od velikih tunelskih sistema. Tabagari je počeo da istražuje samo neke od preko 400 podzemnih skloništa tako što je koristio ulaze sa ulica Tbilisija, pored kojih svakodnevno prođe hiljade ljudi, a da ih i ne primeti.

Silazeći u ove podzemne prostore vi se bukvalno vraćate u prošlost. Tabagari beleži i to da su ova skloništa izgrađena za vreme hladnog rata u usvrhu zaštite stanovništa u slučaju da taj rat ne ostane samo hladan. Svi ovi tuneli su dobro i planski izgrađeni. Svaki od njih sadrži generatore za filtraciju, kao i odličan sistem za snabdevanje vodom, strujom i kiseonikom. Ostaci nameštaja, oguljeni zidovi i prazne pobacane flaše ukazuju na to da je ovaj prostor svakodnevno korišćen.

Neki od ovih skloništa su veoma prostrana. Najveći utisak na Tabagarija je ostavio deo podeljen na tri krila sa 150 prostorija i velikim generatorom na dizel gorivo. Iako je na ova skloništa naišao slučajno, njegov posao u Grdskoj kući mu je mnogo pomogao da dublje zađe u njihovu misterioznost. Takođe, Tabagari je pomoć zatražio i od lokalnih „kopača“.

„Kopači“ ili kako sebe nazivaju avanturistima koji istražuju podzemni Tbilisi i sve svoje utiske dele na internetu. Svojim delovanjem pomogli su Davitu da otkrije još više napuštenih prostora nego što je ikada mogao i da zamisli.

Kroz sve ove male, ali značajne arhivske informacije, Tabagari veruje da je većina ovih tunela i skloništa izgrađena za vreme Lavrentija Berija, sekretara komunističke partije u Gruziji tridesetih godina prošlog veka. Postoje i priče da je sve ovo trebalo da bude podzemna železnica kojom bi se tajno prevozili zatvorenici koji su bili protiv tadašnjeg Staljinovog režima.

Svojim fotografijama ovog prostora Tabagari se nada da će svako ko pogleda ove fotografije zaista shvatiti kakvu istoriju krije Tbilisi kao i čitava istorija SSSR-a.

Ostaci nameštaja, oguljeni zidovi i prazne pobacane flaše ukazuju na to da je ovaj prostor svakodnevno korišćen.

Postoje i priče da je sve ovo trebalo da bude podzemna železnica kojom bi se tajno prevozili zatvorenici koji su bili protiv tadašnjeg Staljinovog režima.

Fotografije: mymodernmet.com, Davit Tabagari