Ljubav je slepa”, simpatična misao ili strah od suočavanja?

Kada se emotivno vežemo za nekoga, skloni smo da preuveličavamo njegove vrline, ali i da ignorišemo njegove mane. Problem nastaje onda kada se suočimo sa činjenicom da mane našeg izabranog nisu samo simpatične crte ličnosti, vredne kompromisa, već alati za manipulisanje i kontrolu. Kuda onda? Da li ijedna veza zaslužuje da potisnemo lični integritet? Ne! Mnogi ipak, iako svesni situacije u kojoj se nalaze, ostaju u takvim odnosima. Zašto? Dva razloga su dominantna – strah od samačkog života i poricanje lošeg izbora.

Da li vam išta od navedenog zvuči poznato? Ako je odgovor potvrdan, pročitajte ovih pet znakova i procenite da li ste u takvoj vezi. A onda…odluka je samo vaša.

1. Nikada vas ne ostavlja nasamo

ISTOCK/GEBER86

U toksičnoj vezi partner neće razumeti vašu potrebu da se osamite. Lepo je to što želi da provede praznike sa vašom porodicom, ali ukoliko insistira da se pridruži svakom vašem okupljanju sa prijateljima ili neprestano želi da učestvuje u aktivnostima koje su isključivo vaše, jasno je da ste u toksičnom odnosu.

“Veoma je važno da imate samo svoje vreme. Na taj način ćete sačuvati lični identitet i nezavisnost”, kaže Kali Rodžers (Kali Rogers, osnivačica Blush Online Coaching).

2. Non-stop vam govori da vas voli

ISTOCK/GEBER86

“Ukoliko ste na početku veze, a partner vam kaže da vas voli i pritom to ponavlja, ističući da ne može da živi bez vas ili da bi umro čim biste ga ostavili, bežite!”, upozorava Suzan Bol (Susan Ball, vlasnica Broken to Blissful). Partner koji prebrzo izgovori ,”volim te” i svoja osećanja predstavlja kao pitanje života i smrti, je zapravo opsednut vama, a opsesija nema nikakve veze sa ljubalju, ali i te kako ima veze sa kontrolisanjem.

3. Ljubomoran je

Izvor: meandate

Pored ljubomornog partnera život vam se može pretvoriti u hodanje po jajima. Stalno ćete odmeravati svoje ponašanje i upravljati se prema njegovim osećanjima. Takav partner može biti sumnjičav i po pitanju vremena koje provodite sa porodicom i prijateljima, a biće sklon potcenjivanju vaših uspeha. Uhvatićete sebe kako potiskujete osećaj zadovoljstva zbog postignutog rezultata samo zato što se bojite njegove reakcije. “Ljubomora ograničava autonomiju ličnosti, a autonomija je svetinja u svakom ozbiljnoj vezi”, navodi Rodžers.

Da li vidite šablon? Glavni simptom toksične veze je kontrola nad svime što radite, vidite ili osećate.

4. Seks je jednostrano zadovoljstvo

Izvor: redonline

U toksičnoj vezi, seks bi mogao da bude nelagodna teritorija za vas. Toksičan partner će koristiti seks ne bi li vas kontrolisao i stavljao svoje želje iznad vaših. “Ukoliko se desi da ga u nekom trenutku odbijete, biće spreman da vas optuži kako ga više ne volite i ne cenite njegova osećanja“, smatra Bol.

Ako partner nije zainteresovan za važe želje, i seks prilagođava samo sebi, veza je toksična. Toksičan partner će se pretvarati da mu je stalo do vaših osećanja, ali jedino što ga, uistinu, zanima je kako će to uticati na njega.

5. Okrivljuje vas

Izvor: trendingus

Još jedan znak jasno upućuje na toksičan odnos, a to je osećaj krivice koji vam partner nameće, iako ste, u datom trenutku, vi povređena strana. “Umesto da se izvini, reći će da ste previše osetljivi ili da niste razumeli situaciju”, navodi Rodžers.

Ako ste u vezi u kojoj partner ograničava vašu nezavisnost i manipuliše vama, jedino što treba da uradite je da što pre izađete iz nje. Ljude ne možete i ne treba da menjate, ali uvek možete da promenite svoj stav, okrenete se i odete.

Izvor naslovne fotografije: