Otvoren konkurs za prijave filmova na 64. MARTOVSKI FESTIVAL

0
907
Otvoren konkurs za prijave filmova na 64. MARTOVSKI FESTIVAL
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

Festival će biti održan u svim prostorima Doma omladine Beograda, od 30. marta do 2. aprila 2017, a svi domaći producenti i autori svoje filmove mogu da prijave do 27. februara 2017. godine, preko sajta www.martovski.rs.

Kategorije u kojima domaći filmski stvaraoci mogu prijaviti svoje filmove su: dokumentarni do 50 minuta, dokumentarni preko 50 minuta, TV dokumentarni, kratki igrani, animirani, eksperimentalni film i video art.

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film.

Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, na 64. Martovskom festivalu će biti održane i brojne radionice i otvorene konsultacije namenjene svim domaćim filmskim autorima, ali i studentima filmskih škola i akademija, dok publiku i sve goste festivala očekuju i prateći koncerti i žurke.

Otvoren konkurs za prijave filmova na 64. MARTOVSKI FESTIVAL
mormontransitions

Želja nam je da, sa osveženim organizacionim i programskim konceptom, nastavljajući ugled i tradiciju, Martovski festival postane uzbudljivo mesto susreta filmskih profesionalaca i ljubitelja filma, razmena ideja, druženja i uživanja u filmovima u centru Beograda. – kažu organizatori.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

Pomenuti festival je prvo održan u okviru Festivala jugoslovenskog filma, davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina, 1960. godine, se seli u Beograd. Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, prvi put je održan 2004. godine i ubraja se u jedan od najstarijih evropskih filmskih festivala.

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma.

Otvoren konkurs za prijave filmova na 64. MARTOVSKI FESTIVAL

Reditelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslovenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović…

Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-delo „Surogat“, da bi samo mesec dana kasnije bio nagrađen i Oskarom za pomenuti animirani film.

Čuvajući bogatu tradiciju, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (u javnosti popularno nazvan Martovski festival) u 21. veku prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta i podstiče dalji razvoj domaće filmske proizvodnje.

Izvor naslovne fotografije: tumblr