Odlazak legende – preminuo Oliver Dragojević

Posle bolesti sa kojom se borio godinu dana, u 71. godini napustio nas je velikan jugoslovenske i hrvatske muzike Oliver Dragojević. Preminuo je rano jutros u splitskoj bolnici u kojoj se lečio od tumora pluća.

“Sve nježne reči svjeta…”, stihovi su jedne od najlepših njegovih pesama. Upravo, takve stihove nam je podario. Lepe, nežne, osećajne, ljubavne… Svojim pesmama na publiku je prenosio osećaj leta i mora, za koje je, kako kažu njegovi prijatelji, bio vezan do poslednjeg dana.

Iza sebe je ostavio antologijska dela. 23 studijska albuma i veliki broj nagrada na festivalima i za doprinos muzici. Jedan je od retkih umetnika sa ovih prostora koji je nastupao u najvećim svetskim dvoranama, kao što su Karnegi hol, Opera u Sidneju, pariska Olimpija, Rojal Albert hol…

Prema rečima hrvatske agencije Hina – “Napustio nas je čovek koji je osvajao srca svojim Galebom, Malinkonijom, Skalinadom”.

Karijeru je počeo 1963. godine kao pevač i klavijaturista splitske grupe “Batali”, a prvi uspeh doživeo je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa pesmom “Ća će mi Kopakabana”. Zatim su se ređali hitovi “Oprosti mi, pape”, “Vjeruj u ljubav”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Nadalina” (duet s Borisom Dvornikom), “Karoca”  i drugi koji se i danas rado slušaju.

Svoj poslednji nastup pred publikom imao je 15. oktobra prošle godine u HNK Split, samo nekoliko meseci pošto mu je dijagnostifikovana bolest.

Izvor: aquariusrecordshr

 

Naslovna fotografija: tportal.hr