Šokiranje javnosti oskudnim kreacijama staro je, verovali ili ne, skoro čitav jedan vek. Može se reći da je u opisu posla poznatih dama da na sebe skreću pažnju, kako svojim talentom, tako i nesvakidašnjim modnim kombinacijama, po kojima će ostati upamćene. U šoubiznisu važi pravilo – što skandaloznije to bolje. Predstavljamo vam, hronološkim redom, neke od najsmelijih poznatih žena koje su svojim haljinama znatno isprovocirale javnost:

Teda Bara (Theda Bara), 1917.

Jedna je od prvih holivudskih seks simbola i fatalnih žena. Pojavila se prvi put u nemom filmu “Kleopatra”, gde je nosila skupe i provokativne kostime poput brushaltera u vidu zmije, obmotanog oko njenih golih grudi. Kostimi su bili toliko skalnadlozni da su cenzori zahtevali da se neke scene izbace iz filma. Nažalost veći deo filma je uništen, te se danas ne može pogledati.

Džozefin Bejker (Josephine Baker), 1920.

Kabare senzacija i aktivista za građanska prava, proslavila se u Parizu. Ono po čemu je bila poznata jeste takozvani “Dance Savage” u kom je nosila suknju od veštačkih banana (koja je kasnije inspirisala Pradinu prolećnu kolekciju za 2011.) i tverkovala, kada je tverkovanje bilo pojam. Prema mišljenju Ernesta Hemingveja, bila je najsenzacionalnija žena ikada viđena, a svoju popularnost koristila je u dobrotvorne svrhe – za promociju ljudskih prava.

Merlin Monro (Marilyn Monroe), 1955.

Merlinka je bila neprevaziđena ikona stila, ali svakako da je najpopularnija njena bela halter haljina ispod koje je nosila dva para gaćica radi sigurnosti u filmu Sedam godina vernosti (Seven Years Itch). “Oh da li osećaš vetar iz podzemlja? Nije li čarobno?”, čuvena je rečenica koju izgovara u kultnoj sceni u kojoj stoji iznad ventilacijskog otvora podzemne železnice u beloj plisiranoj haljini kreatora Vilijama Travila (William Traville).

Ova scena prvobitno je snimana na ulici, ali zbog hiljade posmatrača koji su bili previše bučni morali su da je ponove u studiju. Ovo je bilo previše za njenog tadašnjeg muža Džoa DiMađija (Joe Di Maggio) koji je prisustvovao snimanju, pa je tri nedelje posle toga došlo do njihovog razvoda.

Šer (Cher), 1974.

Šer kad god se pojavila na crvenom tepihu nije prošla neopaženo zahvaljujući, između ostalog, i kretoru Bobu Makiju (Bob Mackie), koji je posebno za nju kreirao odevne kombinacije. U muzeju “Metropol” nosila je njegovu pernatu haljinu 1974. godine, a potom ju je, godinu dana kasnije, ponovo odenula kraseći naslovnu stranu “Time Magazina”. Pojavivši se u providnoj haljini značajno je uzburkala javnost.

Kim Kardašijan (Kim Kardashian) je četiri decenije kasnije na Met Gali nosila haljinu koja je neodoljivo podsećala na ovu.

Ponovo nas je šokirala 1988. na dodeli nagrada “Academy Awards”, kada je ponela još jednu Bobovu kreaciju: Crnu providnu haljinu ukrašenu perlicama, koja je postala i jedna od najslavnijih toaleta ikada viđenih na dodeli Oskara. Pred samu dodelu dosta se polemisalo šta će Šer odenuti, na šta je dizajner odgovorio: ”Ne morate da brinete, Šer svakako voli senzaciju”.

Madona (Madonna), 1984.

Izvodeći svoju čuvenu numeru “Like a Virgin” na  “MTV Video Music Rewards”, Madona je bila odevena u beli korset, rukavice do laktova, i kaiš na kom je pisalo “Boy-toy”. Svojom pojavom i performansom izazvala je pravu senzaciju. Njen publicista Liz Rosenberg izjavila je “Ljudi su mi prilazili i govorili da joj ovo nije trebalo jer je time završila karijeru brže nego što je započela.” Da li je potrebno napomenuti koliko su pogrešili?

Sindi Kraford (Cindy Crawford), 1991.

Za prvo pojavljivanje na crvenom tepihu sa svojim tadašnjim dečkom Ričardom Girom (Richard Geere), supermodel Sindi Kraford dominirala je na “Academy Rewards”-u, odenuta u Versace crvenu haljinu, sa dubokim dekolteom napred.

I duuubokim šlicem pozadi. Dugo je bila kopirana i smatra se jednom od najlegendarnijih haljina sa crvenog tepiha.

Rouz Mekgovan (Rose McGowan), 1998.

Doslovno su svima vilice ispale kada su ugledali Rouz na “MTV VMA Rewards” u providnoj haljini koja je više otkrivala nego pokrivala, što će reći golih grudi i zadnjice, te se njena haljina mogla smatrati više nekim aksesoarom. Rouz je izjavila da je ova haljina zabavlja i da je apsolutni pank, kao i da joj je cilj da šokira javnost, u čemu je svakako uspela. Skandaloznoj pojavi doprineo je i njen tadašnji suprug Merilin Manson (Marilyn Manson) u nezaboravnoj odevnoj kombinaciji.

Bjork (Björk), 2001.

Napravila je opštu pometnju na crvenom tepihu na dodeli Oskara u kreaciji makedonskog dizajnera sa britanskom adresom Marjana Pejoskog. Ova opaka haljina sadržala je labuda koji se obmotavao oko vrata. Bjork je u to vreme, kako kaže, bila opsednuta labudovima, a haljinu je ponela i na omotu svog albuma “Vespertine”. Dok je šetala crvenim tepihom Bjork je čak i “snela” labudovo jaje. Godine 2015. haljina je prebačena u njujorški Muzej Moderne Umetnosti, gde je predstavljena kao značajan faktor u njenoj karijeri.

Lejdi Gaga (Lady Gaga), 2010.

Pojavljivanje Lejdi Gage u haljini od mesa na VMA dodeli nagrada, izazvalo je skandal, iako je pevačica tvrdila da je to način da skrene pažnju na “Don’t ask, don’t tell” (Ne pitaj, ne reci) princip američke vojske, odnosno diskriminatorni stav prema gej osobama. Ovom odevnom kombinacijom želela je da iskaže da ako uskoro ne počnemo da se borimo za svoja prava, imaćemo prava koliko i meso na našim kostima. Ipak, ovaj poduhvat ju je uvrstio na listu naomraženijih lica vegeterijanaca i raznih društava za zaštitu životinja.

Rijana (Rihanna), 2014.

Svojom pojavom na “CFDA” u svetlucavoj providnoj haljini, Rijana je osvojila nagradu “Style Icon Reward“, a ovu glamuroznu haljinu potpisuje Adam Selman. “Ofarbali smo mrežu da pristaje njenom tenu”, izjavio je Selman za časopis ‘Elle’, “i dostavili preko 230.000 kristala u fabriku”. Haljina otkriva faktički sve, s obzirom da je pevačica nosila samo tanga gaćice  ispod nje.

Izvor fotografija: elle.com, pinterest.com, usmagazine.com