NBA na srpski način – nekad i sad

0
719
NBA na srpski način - nekad i sad
AP Photo/Mark J. Terrill

„Preko bare“ smo ih prvi put gledali krajem osamdesetih sa Divcem i Paspaljem. Posle toga devedesete i ekspanzija sve do prve decenije 21. veka i legendarnih Kingsa. Danas brojimo pet igrača u NBA i ponovo se budimo da bismo ih gledali i uživali kao nekada.

bhoops.com (podaci od 23. januara 2017.)

Jokić je igrač o kome se najviše priča. Tripl-dabl, dabl-dabl ili rekord karijere po broju ubačenih poena. Kada govorimo o vezi srpskih igrača i Denvera pre Nikole, u dresu Nagetsa su nastupali Rastko Cvetković i Predrag Savović. Njihov trag u Americi nije ni blizu popularnog Džokera, ali su ostvarili ozbiljne karijere u Evropi. Momak iz Sombora je trenutno najatraktivniji centar lige i neko ko je očigledno nedostajao u završnici prvenstva Evrope, ali to je tema za neki drugi tekst.

Minesota i čuveni dres timbervulvsa je ostao u nešto jačem sećanju. Ne samo zbog svog jedinstvenog dizajna i čuvene crne kragne sa borovima, već i zbog partija koje su za Vukove pružali Rakočević, Jarić, Miličić, Pavlović i Raduljica.

gettyimages.com

 

 

Danas boje ovog kluba brani Nemanja Bjelica. „Loša“ ruki godina i povreda ga nije obeshrabrila, a koliko je sada situacija bolja potvrđuje podatak da je Bjelica u jednom trenutku ove sezone bio procentualno najbolji trojkaš lige.

 

Klipersi su ljudima u Srbiji bili zanimljivi zbog Jarića. Od 2002. do 2005. Marko je igrao u tada „manjem“ od dva tima iz Los Anđelesa, ali vrlo uspešno. Do kraja karijere nastupao je još za gorepomenute Timbervulvse i jednu sezonu za Memfis nakon čega se vratio u Evropu, gde je 2011. i završio igračku karijeru. Ono što je zanimljivo za njega jeste da su postojale dve opcije da se čak i vrati u NBA. Prva opcija se desila kada je 2012. bio na probi u Bulsima (gde je imao potpisan „negarantovani ugovor“), a 2013. je postojala opcija da zaduži opremu Bruklin Netsa u pripremnom periodu. Oba puta je dobio otkaz.

strategija.org

 

Novi kreator igre sa srpskim pasošem u Kaliforniji se nije nazirao sve do ovog leta kada je „lob city“ dobio novog pleja zlatnog kvaliteta u vidu Miloša Teodosića. On se trenutno oporavlja od povrede ali je nekim svojim potezima već nagovestio šta možemo da očekujemo od DeAndrea, Grifina i ekipe u nastavku sezone. Jedan od najboljih igrača Evrope godinama je izbegavao da uopšte priča o mogućnosti da zaigra preko Atlantika, ali želja za dokazivanjem je pobedila.

Za kraj ono najbolje – KINGSI. Nekada Divac i Peđa, danas Bogdan. Arko arena i dalje pamti čuvenu generaciju, koja važi za jednu od najboljih koja se nije okitila prstenom. Sećanje na Bibija, Vebera, Daga Kristija i čuvene duele sa Dalasom ostaće urezano u sećanje svakog pravog ljubitelja košarke na ovim prostorima. Istorijska nepravda da jedan Peđa Stojaković nema šampionski prsten je ispravljena 2011. godine, a ironija cele priče je što je to uradio upravo kao igrač Maveriksa.

mondo.rs

Što se tiče novih Kingsa, ruku na srce, ne mogu se primetiti takve igračke veličine kao ranije. S druge strane, ovo je tim prepun potencijala koji može da postane pretendent, ali do tada će proći dosta vremena. Ono što će gledaoce u Srbiji najviše zanimati je Bogdanova uloga u svemu tome. Minutaža u predsezoni je varirala, međutim u poslednje vreme on sve češće dobija šansu i svaki put je adekvatno koristi. Od vremena u Partizanu i Feneru, danas govorimo o potpuno drugačijem igraču sa dijametralno različitom ulogom u odnosu na onu koju je imao u Evropi. Žoc je ubeđen da će Bogdanović uspeti, a ako on za nekoga garantuje onda moramo i svi mi ostali.

aroyalpain.com