NASA otkriva način da čujemo muziku univerzuma

Pre nešto više od dve godine, NASA je s uspehom snimila zvuke koje proizvode Zemlja, Saturn, Uran, Jupiter i Neptun, kao dodatak zvucima Saturnovih i Uranovih prstenova, kao i raznih mesečeva (meseca?) u sunčevom sistemu.

Danas, astrofizičari sa Univerziteta u Birmingemu zajedno sa naučnicima NASA-e snimili su zvuke Džeme (Gemma) – sunca koje je otprilike duplo veće od Sunca našeg sunčevog sistema. Džema se nalazi na 3.100 triliona milja od Zemlje, a tektonski poremećaji (zvezdotresi) koji se dese na njenoj površini i dolaze do njenog jezgra, vibriraju poput muzičkih instrumenata. Astroseizmologija je ovo omogućila: odbljesci ovih potresa na zvezdama se mogu upotrebiti za raspoznavanje zvuka koji proizvodi određena zvezda.

U ovom slučaju, kako kaže dr Bil Čaplin (astroseizmolog sa gorepomenutog univerziteta), zvuk je ličio na ovoj koji se dobije kada se duva u mikrofon, i taj zvuk otkriva mnogo unutrašnjoj strukturi zvezde, njenoj veličini i starosti. Zvezde odjekuju kao veliki muzički instrumenti. One prirodno proizvode zvuk, ali mi to ne možemo čuti pošto zvuk mora da putuje kroz vasionu. Kao instrumenti, zvezde nemaju čvrsto jezgro, te tako zvuk ostaje zarobljen unutar spoljnih slojeva zvezde i tamo osciluje. Zbog toga zvezde vibriraju, odnosno šire se i kontrahuju. To se odražava na sjaj zvezde, i na osnovu njenog sjaja moguće je rekonstruisati zvuke koje ona proizvodi.

Još jedan dokaz da se zvezde ponšaju kao instrumenti ogleda se u uticaju koji njihove dimenzije imaju na zvuk: kao što violončelo proizvodi dublji zvuk od violine, veće zvezde proizvide niže frekvencije u odnosu na manje zvezde. Po načinu na koji zvučni talasi prolaze kroz slojeve  helijuma i vodonika može se zaključiti kakav je unutrašnji sastav zvezde.

Uzevši u obzir sve navedeno, utvrđeno je da je Džema stara preko 5.94 biliona godina, što je čini oko bilion godina starijom od našeg Sunca. Smatra se i da će porasti još dve sunčeve veličine i pretvoriti se u crvenog džina. Sa pronalaskom Džeme došlo je do otkrivanja novih oblasti zvezdane astrofizike.

Naslovna fotografija: tes.com