Milena Dravić – više od umetnosti

0
1271
Milena Dravić - više od umetnosti
Leningrad. USSR. Yugoslavian actress Milena Dravic, participant of the 5th Moscow International Film Festival, visiting the Russian cruiser Aurora. Photo TASS / Valentin Mastyukov; Alexander Konkov Ëĺíčíăđŕä. Ţăîńëŕâńęŕ˙ ęčíîŕęňđčńŕ Äđŕâč÷, ďđčíčěŕâřŕ˙ ó÷ŕńňčĺ â V Ěîńęîâńęîě ěĺćäóíŕđîäíîě ęčíîôĺńňčâŕëĺ, âî âđĺě˙ ýęńęóđńčč íŕ ęđĺéńĺđĺ "Ŕâđîđŕ". Ôîňî Âŕëĺíňčíŕ Ěŕńňţęîâŕ č Ŕëĺęńŕíäđŕ Ęîíüęîâŕ /Ôîňîőđîíčęŕ ŇŔŃŃ/., Image: 86711229, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS

Preminula je Milena Dravić.

Prva dama jugoslovenskog filma, rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Na filmu se prvi put pojavila 1958. godine u ostvarenju ‘Vrata ostaju otvorena’ slovenačkog reditelja Františeka Čapa. Tokom šest decenija duge karijere igrala je u preko sto domaćih filmova, a pamtićemo je i po ulogama koje je tumačila u domaćim serijama i pozorištu. Dobitnica je velikog broja nagrada.
Večernje Novosti online

‘Ne volimo ugovorena mesta. Ne volimo ugovorena vremena. Volimo koincidencije i verujemo u slučaj koji je zlatni rez večnosti u vremenu’
– Sonja Savić

Poput velikih ljubavnih priča i ova, između filmskog platna i Milene Draviće, desila se slučajno. Naime, tokom boravka u Sarajevu, 1958. godine, Milena upoznaje slovenačkog reditelja Františeka Čapa i dobija ulogu u njegovom filmu ‘Vrata ostaju otvorena’. Nakon toga snima još nekoliko filmova, između ostalih ‘Diližansu snova’ i ‘Zajednički stan’. Potom upisuje Fakultet dramskih umetnosti i počinje rad na filmu ‘Prekobrojna’ u režiji Branka Bauera. Za ulogu u ovom filmu Milena dobija nagradu ‘Zlatna arena’ na Filmskom festivalu u Puli.
Milena i film
Milena Dravić je igrala u preko sto bioskopskih ostvarenja, a da filmovi u kojima je glumila ne gube vrednost potvrđuju reprizna prikazivanja i danas. Među najpopularnijim su ratni filmovi ‘Kozara’, ‘Bitka na Neretvi’, ‘Sutjeska’ i romantične komedije ‘Ljubavni život Budimira Trajkovića’, ‘Rad na određeno vreme’, ‘Moj tata na određeno vreme’, ‘Laf u srcu’ i ‘Nije lako sa muškarcima’.
Milena Dravić će ostati upamćena, možemo slobodno reći, kao borac za slobodu izražavanja u umetnosti. Igrala je u filmovima predstavnika Crnog talasa – Živojina Pavlovića i Dušana Makavejeva.
‘Čovek nije tica’, ‘W.R. Misterije organizma’ – Dušan Makavejev
‘Zaseda’ – Živojin Pavlović
Milena i pozorište
Debitovala je u pozorištu ‘Atelje 212’, 1971. godine, u predstavi ‘Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji’ u režiji Ljubomira Draškića.
Pozorišni opus Milene Dravić upotpunile su i sledeće predstave:
– ‘Kir Janja’
– ‘Čudo u Šarganu’
– ‘Crnjanski ili lako je Andriću’
– ‘Dekameron’
– ‘Urnebesna tragedija’
– ‘Lari Tompson – tragedija jedne mladosti’
– Rimejk predstava ‘Kosa’
www.muzika.hr
Nagrade

‘Svi smo bili ponosni na nju kada je izašla na binu kanskog Grand palea da primi nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu. Nijedna naša glumica nije imala tu čast pre Milene Dravić, a bogami ni do danas (…) Gledao sam je tada u Grand paleu, na Kroazeti…gledao kako na svetskoj sceni, uprkos njenoj skromnosti, il’ baš zbog toga, blista njena čudesna umetnička i glumačka harizma, kao i ljudska veličina’ 
– Goran Paskaljević

– ‘Dobričin prsten’, 2016. godine
– ‘Velika Žanka’, 2004. godine
– ‘Nagrada Pavle Vujisić’, 1994. godine
– ‘Statua Joakim Vujić’, 2013. godine
– ‘Zlatni ćuran’, 1989. godine
– ‘Zlatna arena’ u Puli – 1962, 1964, 1966, 1970. godine
Nagrade na inostranim festivalima
– ‘Zlatna ruža’ na festivalu u Veneciji za ulogu u filmu ‘Jutro’
– ‘Zlatni David’ za najbolju evropsku glumicu, 1978. godine
– Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu na Filmskom festivalu u Kanu, 1980. godine, za ulogu u filmu ‘Poseban tretman’.
Milena i televizija
Milena Dravić je u naše domove ušla, postala i ostala draga gošća kojoj se uvek obradujemo kada se sa malih ekrana osmehnu likovi koje je tumačila u domaćim serijama – ‘Priče iz Nepričave’, ‘Metla bez drške’, Rimejk TV – serije ‘Pozorište u kući’, ‘Lud, zbunjen, normalan’, ‘Sinđelići’.
Milena Dravić je zajedno sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem vodila šou program ‘Obraz uz obraz’ koji je tokom dvogodišnjeg emitovanja, sredinom ’70ih godina dvadesetog veka, stekao veliku popularnost i učini ih omiljenim televizijskim parom tog vremena.
www.blic.rs
U suton 2016. godine objavljena je monografija pod nazivom ‘Milena Dravić – više od umetnosti’.
Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića otvoren je u Jugoslovenskoj kinoteci 5. maja 2018. godine.
Povodom smrti najveće srpske i jugoslovenske glumice, Milene Dravić, u Jugoslovenskoj kinoteci je otvorena knjiga žalosti, a svi zainteresovani će moći da se upišu do 19. oktobra nakon čega će knjiga postati sastavni deo legata glumačkog para Dravić – Nikolić
Milena Dravić biće sahranjena 19. oktobra u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.
Naslovna fotografija: Noizz.rs