Mikelanđelova tajna soba

Mikelanđelova tajna soba, poznata i kao “Studija, je fascinantno mesto koje otkriva dublje razumevanje ovog umetnika i njegovog procesa stvaranja. Ova soba se nalazi ispod kapele San Lorenco u Firenci, a bila je skrivena sve do 1975. godine kada ju je otkrio Paolo dal Pođeto, tadašnji direktor muzeja Mediči kapela.

photo: Francesco Fantani

Mikelanđelo je koristio ovu sobu 1530. godine dok je pokušavao da izbegne gnev pape Кlimenta VII. Tokom tog perioda, Mikelanđelo je napravio brojne skice na zidovima sobe. Skice prikazuju lica i tela u pokretu, nudeći jedinstven uvid u Mikelanđelovu umetnost i njegovu sposobnost da prenese život i energiju na papir. Otkrivene su ispod dva sloja maltera tokom restauracije.

Soba je otvorena za javnost 15. novembra 2023. godine. Posetioci mogu da je vide uz rezervaciju, u grupi sa još tri osobe. Nedeljni broj posetilaca ne sme da prekorači 100 ljudi, kako bi se održali optimalni uslovi očuvanja.

Ova mala prostorija, dužine oko 10 metara, visine 2,5 i širine 3 metra, omogućava posetiocima jedinstveno iskustvo da dođu u direktan kontakt ne samo sa stvaralačkim procesom velikog majstora, već i sa percepcijom formiranja mita o božanskom umetniku. Ova soba je pravi dragulj za sve ljubitelje umetnosti i istorije, pružajući dublji uvid u život i rad jednog od najvećih umetnika svih vremena.

source: youtube.com/@TheFlorentineNews

Naslovna fotografija: Frančesko Fantani (Francesco Fantani)