Mesto na kom Karl Lagerfeld stvara svoju magiju

Sigurno znate ko je Karl. Verovatno znate da je radio kao dizajner za Chanel, Fendi, Chloe, a da je sarađivao i sa brojnim drugim brendovima. Možda ste čuli i da je većinu kampanja za ove modne kuće snimao lično, jer je pasionirani fotograf. A da li ste znali da Karl Lagerfeld ima i svoju izdavačku kuću koja postoji maltene dvadeset godina?

Filozofija iza 7L, njegovog izdavačkog projekta, jeste sledeća: 7L izdaje samo nekoliko knjiga svake sezone. Lepim knjigama treba vremena da postanu to što treba da budu. U vreme ekrana, knjige treba da budu bolje štampane i bolje napisane nego ikad.

Foto: theselby.com

Knjige su mnogo bitniji deo dizajnerovog života nego što se na prvi pogled čini. Zapravo, one su izvori onoga što Karla najviše interesuje – izvori znanja. Sam dizajner je to ovako objasnio: Samo jedna stvar me zaista interesuje, a to je znanje – ne radi razmetanja ili konverazacije ili diskusije. Ja nikada ne diskutujem.

Otuda, neće vas čuditi kada čujete da je sve one kampanje slavni dizajner snimao upravo u biblioteci, i to svojoj ličnoj! Karlov pariški studio se nalazi u okviru njegove privatne biblioteke koja broji nekoliko desetina hiljada naslova.

Foto: theselby.com

Ono što je neobično (a Karl je poznat po svojoj ekscentričnosti), jeste to da knjige nisu ređane uspravno kao što viđamo po ostalim bibliotekama, već što su naslagane horizonalno, jedna na drugu. Dizajner to objašnjava činjenicom da mu je lakše da pročita naslov ako je knjiga položena, nego ako stoji uspravno. Kako izvlači one knjige sa dna – još jedna je misterija koja prati legendarnog Karla Lagerfelda.

Foto: theselby.com
Foto: theselby.com
Foto: theselby.com

Foto: theselby.com