Marvelov svet sa potpisom Netfliksa

0
628

Derdevil, Džesika Džouns, Luk Kejdž i Ajron Fist u istoj seriji sa zajedničkim protivnikom koji preti da uništi Njujork. Kako je Netfliks ponovo uspeo da napravi kvalitetnu krimi seriju sa superherojima?

Izvor: i.annihil.us

Da bismo napravi bilo kakvu paralelu sa stripovima moramo da se vratimo u sedamdesete i vidimo kako je čuvena grupa heroja prvobitno izgledala, ko su bili prvi članovi i protiv koga su se borili. Originalne „Difenderse“ su činili Hulk, Doktor Strejndž i malo poznati Namor the Sub-Mariner. Roj Tomas, tvorac tog stripa iz 1971. godine, je kao i za većinu priča do tada zamislio da se junaci bore protiv sile koja preti da uništi celo čovečanstvo, a prva zajednička misija bila je borba protiv tehno čarobnjaka Jandrota.

Postava se stalno menjala. Pojavljivali su se heroji poput Goust Rajdera, Kapetana Amerike, Srebrnog Letača, Spajdermena, a samo neki od likova koji su danas nosioci (konkretno Luk Kejdž i Ajron Fist) postali su članovi tek u stripu „Tajni Difendersi“ iz 1994. godine, dakle pune 23 godine posle prvog izdanja. Zadatak ove grupe je bio sličan zadatku „Osvetnika“, i njihova borba se nije toliko vezivala za ulični kriminal.

Sve to se promenilo kada je Netfliks odlučio da napravi saradnju sa Marvelom i snimi četiri pojedinačne serije, koje će kasnije spojiti u jednu, i tako u prvi plan gurnuti heroje koji jesu bili poznati publici od ranije ali svakako nisi bili u prvom planu.

Počelo je sa Čarlijem Koksom aprila 2015, nastavilo se sa Džesikom Džoouns i sjajnom Kristen Riter, da bi se preko Majka Koltera kao Luka Kejdža konačno stiglo do Fina Džonsa u ulozi momka sa sijajućom pesnicom u martu ove godine. Kada bismo pričali o pojedinačnom kvalitetu svake od ovih serija najslabiji utisak je ostavio Ajron Fist, najviše obrta ima Džesika, Luk Kejdž donosi novu dimenziju zbog jedinstvenosti Harlema, a ukupno najbolja serija je Derdevil samim tim što je on na neki način određen kao vođa ovog tima i dobar deo radnje „Difendersa“ zavisi upravo od njega.

Izvor: cbr

Ono što je posebno interesantno za nove „Difenderse“ je činjenica da je strip izašao tek ove godine i da, kao što je primetno i na slici, dizajn likova vuče inspiraciju upravo iz serije. Jedine uočljive razlike su da Ajron Fist ima svoj zeleno-žuti kostim i povez za oči, dok je Derdevilov kostim jednostavniji nego u seriji. Luk Kejdž ima svoju karakterističnu kapuljaču, a Džesika Džouns kožnu jaknu i pocepane farmerke. Da li će Ajron Fist ikada obući kostim ostaje nepoznato sve do 2019. godine za kada je najavljena druga sezona serije.

Protiv koga se bore?

Izvor: wordpress

Tajna organizacija „Ruka“ i ovoga puta stoji iza svega, ali u nikad jačem sastavu i sa tajnim oružjem za koga je Met Merdok (Derdevil) posebno vezan. Pet prstiju „Ruke“ traži ključ besmrtnosti, za šta im je potreban Deni Rend (Ajron Fist) i njegova pesnica. Iako u početku serija deluje sporo sve dolazi na svoje tačno na polovini sezone kada počinje „ono pravo“. Umesto standardnih 13 Netfliks se odlučio da sve spakuje u osam epizoda, što se pokazalo kao dobar potez upravo zbog tempa i činjenice da nema potrebe da se dodatno objašnjava ono što je već objašnjeno pojedinačno za svakog heroja.

Ono na šta je posebno obraćena pažnja jesu boje. Na početku serije to je bilo jednostavno uklopiti, kada su sve priče i dalje bile odvojene. Derdevil je u svojim scenama imao puno senki gde je bila dominantna crvena boja, Luk Kejdž je imao svoju zlatnu boju, Džesika Džouns tamno plavu, a Ajron Fist zelenu. Boje postaju sve komplikovanije kako serija odmiče, a junaci ukrštaju puteve, ali iz scene u scenu sve više idu jedna uz drugu.

Marvel’s The Defenders

Konkretan primer ovoga je scena u kojoj se Met Merdok i Džesika Džouns prvi put sreću u policijskoj stanici. Zidovi i ceo kadar odiše teget bojom zidova i Džesikine košulje. U trenutku ulazi Derdevil i odjednom dominantnu ulogu preuzima crvena boja vrata i njegovih naočara, naravno ne oduzimajući ništa od onoga što je već prisutno u toj sceni.

Puno je razloga za gledanje ove serije. Ona možda nije nešto što preterano tera na razmišljanje, kao što to npr čine „13 razloga zašto“ ili „Kuća od karata“, ali je pre svega zabavno i radi se o superherojima. Kada se sve uzme u obzir ovaj projekat obećava i u narednih par godina, do završetka Marvelovog filmskog univeruma, može da postane važna platforma za Marvel i mesto gde mnogi heroji mogu da dobiju prostora za svoju seriju.

Izvor naslovne fotografije: amazon.com