Kako je dobro videti te opet

Upozorenje: ovde nema analize i statistike, već samo puke realnosti.

Priznaćete, zakržljali smo (malo) za nekoliko meseci nepraćenja belog sporta.

Svesni smo da se tenis nije gledao, a kamoli igrao u tolikoj meri pre pojave Novaka Đokovića. U godinama iza nas, tačnije od kada je Nole počeo profesionalno da se bavi tenisom, svi smo odjednom tenis prozvali, ili mi bar tako izgleda, nacionalnim sportom. Ništa kritički i sujetno neću da kažem. Samo realno. Priznajte.

pixabay.com

Ako je sve tako kao što izgleda, nismo smeli da zapostavimo ili čak zaboravimo na tzv. beli sport. Za samo godinu dana. Pogađate i zbog čega. Pa nije igrao Novak. Mislim jeste, ali samo prvih šest meseci minule godine.

Tako smo od jula postali antiteniska nacija. Ima među nama i fanatika koji ovaj sport vole bez obzira ko i gde igrao. Jeste da nas je Krajinović malo trgao svojim sjajnim partijama na Mastersu u Parizu, međutim to nije bilo dovoljno da se ponovo skupimo oko TV-a i zdušno navijamo. Onako po srpski. Pljujemo sudiju i onog šveđanina Vilandera koji tu nešto analizira. Dobro, sve je to lepo, u duhu sporta. Fer i korektno.

No, bliži nam se Australian Open, prvi Grend slem sezone i turnir na kome ćemo otprilike znati ko i sa kolikim arsenalom raspolaže u godini pred nama.

Posle šestomesečne pauze zbog povrede lakta, Nole se vraća na velika teniska vrata. Jeste propustio turnire u Dohi i Dubaiju, ali to ne treba da nas brine, igraće on u Melburnu. Čitava Rod Lejver arena ponovo će uzdisati i diviti se letu lopte preko mreže. Samo da ne ušinu vratove.

Kako je dobro videti te opet, Novače. Sad ćemo sa tavana skinuti igru zvanu tenis. Pažljivo stresti prašinu sa nje i spremiti tonu živaca. Jer to je takva igra, sa (okruglom) lopticom. Nepredvidiva. Ne zna se šta nosi forhend, a šta bekhend.

Neverovatno kako mi odjednom sve vratimo na mesto gde je nekada bilo. Fotelje u stranu, onako iskosa, valjda da bi bolje videli kada je aut. Ipak, imamo mi Srbi, što kažu, oko sokolovo, pa vidimo i iglu u plastu sena, a kamoli aut koji je za nanometer promakao linijskom sudiji.

globe.asahi.com

Odzvanjaće u ušima zvuk mrežice kad bude nec uz onu neprijatnu sirenu. Uostalom, nema veze.

Srbija i Srbi ponovo žive tenis.

Priznajte da vam je nedostajalo menjanje reketa i vađenje istih iz providnih kesa. Pa ljuštenje banana i ispijanje nekih čudnih napitaka raznih boja. Je l’ da da vam je sve ovo falilo?

Spremni smo za prvi servis i udarac lopte o tvrdu podlogu terena u Melburnu. I kao što obično biva, ekran će poplaveti. Loptica će mrežu preletati, a nekad i ne. Nole će pokušati da se vrati u top deset, a svi ostali da ga u tome spreče, samo će Nadal i Federer gledati svoja posla.

Bojažljivo se nadam. Očekujem mnogo. Gledam u tenis kao Nole u sedmu australijsku titulu. Nadam se da će on ponovo biti šef, a onaj drugi konobar.

i2.wp.com

Pali TV. Igraju Đoković i drugari.

Naslovna fotografija: visitvictoria.com