Kako izbeći kaznu za ubistvo?

0
1044
Kako izbeći kaznu za ubistvo?

Ako ste na ovaj tekst kliknuli jer ste počinili teško krivično delo, moraću da vas razočaram. Znam nekog ko bi vas izvukao očas posla– ali nažalost, u pitanju je fiktivan lik.

screenertv.com


Ako niste nikoga ubili, ali volite kriminalističke serije i želite da krenete da gledate neku novu, onda ću vas obradovati – imam preporuku za vas.

„Kako izbeći kaznu za ubistvo?“ (How to get away with murder?) je američka serija studija ABC za koji je zaslužan Piter Nouvok (Peter Nowalk), a glavne uloge tumače Alfred Enoh (Alfred Enoch), Džek Falahi (Jack Falahee), Ejža Naomi King (Aja Naomi King), Met MekGori (Matt McGorry), Karla Suza (Karla Souza) i Vajola Dejvis (Viola Davis).
Da, ta Vajola Dejvis, prva crna glumica koja je osvojila i Oskara, i nagrade Emi i Toni.
Osim toga, producent je Šonda Rajms (Shonda Rhimes), za čiju seriju “Uvod u anatomiju” (Grey’s anatomy) ste sigurno čuli.

Radnja je smeštena na prestižnom Midlton Univerzitetu u Filadelfiji, na kom predaje jedan od najboljih advokata Analiz Kiting (Annalise Keating). Na jednom od predavanja je izabrala petoro studenata (tzv. Keating Five) da rade stručnu praksu kod nje. Zajedno sa još dva advokata koji rade u firmi, Frenkom Delfinom i Boni Vinterbotom, ne samo što će rešavati slučajeve, već će postati glavni akteri nekoliko njih.

U svakoj sezoni postoji jedno ili dva ubistva koja nam do poslednje epizode ostaju nerazjašnjena. Nemojte da pokušavate da predvidite šta će se desiti; ova serija nije kao svaki drugi američki film gde na pola već znate čitav kraj. Čuvene flash forward scene u svakoj epizodi su tu da zavaraju – nije sve kao što izgleda.

hollywoodreporter.com


Kako sezone prolaze (trenutno je u toku četvrta), veze između Analiz, njene petorke i Frenka i Boni postaju sve komplikovanije i komplikovanije. Kreću se od ljubavi i drugarstva, preko raznih čudnih i nedefinisanih odnosa, pa do mržnje i neprijateljstva. Međuljudski odnosi su snažni, bliski, često disfunkcionalni. Ako volite romantične serije, ovde ljubavnih scena neće manjkati, ali se takođe neće pretvoriti u preteranu patetiku.
Uglavnom jer imaju važnije stvari o kojima treba da brinu – kako da ne završe na doživotnoj, na primer. I drugi problemi sa kojima se suočavaju su vrlo realni: prevara u braku, HIV, neplanirana trudnoća, suočavanje sa traumatičnom događajima iz detinjstva i još mnogo toga.

U seriji se insistira na raznolikosti: uključeni su likovi svih boja kože i seksualnih orijentacija, a gej junaci nisu svedeni na gay best friend stereotip. Sa tim u vezi, dotiču se i ozbiljnih tema kao što su rasizam, seksizam, siromaštvo i diskriminacija.

twitter.com

Svi likovi su odlično urađeni i zanimljivo je posmatrati kako se psihološki razvijaju, posebno lik Analiz. Od žene zmaja koja će se pobrinuti za sve iz prve sezone, dolazimo do snažne ali ranjive osobe koja daje sve od sebe da stane na noge nakon svih teških stvari kroz koje je prošla. U početku smo joj se divili, onda smo je mrzeli, pa smo joj se opet divili – ali iz nekih drugih razloga. Pravo je osveženje videti glavnog lika, moćnu i nezavisnu crnu ženu u kasnim 40im, koja je najbolja u tome što radi. Njen lik je višedimenzionalan i podjednako uverljivo će pobediti u nekom potpuno nemogućem slučaju na sudu i ispiti n-tu čašu vodke. Po mom skromnom mišljenju, ona je najbolje urađen lik u serijama koje sam do sada gledala.

A nakon što se epizoda završi, nakon raznih intriga, prevrata i ucena, nakon što je sve što ste mislili da će se desiti palo u vodu (rekla sam vam), ostaje vam samo da se pitate šta. je. to. bilo???

 I odgledate još jednu ili dve epizode.. eventualno sedam.

giphy.com