Home Paradigmum: A New Place of Belonging

Vesna Perunović, kanadsko-srpska umetnica, predstavlja svoju samostalnu retrospektivnu  izložbu Home Paradigm: A New Place of Belonging u Muzeju savremene umetnosti Beograd u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja se otvara u petak, 10. marta 2023. godine.

Izložba, čiji je kustos Miroslav Karić, predstavlja poslednjih 15 godina njene interdisciplinarne umetničke prakse i prvi put će u tom obimu biti prikazana u Beogradu. Izložba Home Paradigm: A New Place of Belonging sadržaće njenu najnoviju prostornu instalaciju Shifting Shelter, kao i neke od ranijih radova koji su definisali njenu  35.godišnju umetničku praksu, video instalacije kao što su  House of Exile i Cradle, koje će za ovu priliku biti prikazane premijerno u Beogradu.

U okviru izložbe biće predstavljeni različiti mediji koje Vesna koristi u svom radu, uključujući instalaciju, crtež, umetničke sveske, skulpturu, fotografiju, video i performans. Ova sveobuhvatna izložba Vesne Perunović, ima za cilj da formuliše svojevrstan dijalog izmedju publike, Galerije –legata i izloženih radova stvarajući tako jedan interaktivan i transformativan prostor komunikacije i razmene iskustva.

Foto: Promo

Vesnin rad ispituje pojam doma, dislokacije, migracije i pripadnosti. Ona stimuliše istraživanje pojma doma i intimnog okruženja kuće kao mesta koje pruža utočište i sigurnost, ali istovremeno je potencijalno mesto konflikta i ranjivosti. Ova izložba ima za cilj da dočara promenu identiteta i ukazuje na ponovno otkrivanje sebe kada kuća više nije dom i kada se život menja iz korena.

’’Imigrantsko iskustvo podrazumeva kontinuirano raseljavanje i prilagodjavanje,  ponovnu adaptaciju pripadnosti i identiteta, i stalno preispitivanje toga ko smo i gde pripadamo – procesa koji je otvoren i neprekidan i koji sugeriše da je dom fleksibilan koncept.  Projekt Home Paradigm: A New Place of Belonging postavlja pitanje da li se dom uopšte može definisati iz perspektive permanentnosti ili  se  u ovom istoriskom trenutku menja poimanje doma; ideja ‘doma’ postaje nova paradigmua, nešto što predstavlja proces, a ne stabilnu stvar’’ – kaže Vesna Perunović.

Izložba traje do 10. maja

Foto: Promo

Vesna Perunović rođena u Bivšoj Jugoslaviji, je kanadsko-srpska umetnica, sa sedištem u Torontu i Beogradu. Njeno iskustvo dijaspore ogleda se u njenoj višeslojnoj umetničkoj praksi, koja je po formi i sadržaju interdisciplinarna, performativna i nepermanentna. Pozicionirana između tradicija i domovina, njen rad govori o ranjivosti i otpornosti baveći se pitanjima koja su u srcu njene umetničke prakse: politika kretanja, dom, identitet, granice i konflikt. U svojoj karijeri dugoj više od tri decenije, izlagala je širom Kanade i u inostranstvu, a nedavno je učestvovala na Bijenalu u Havani na Kubi (2019.) kao deo izložbe Ad Infinitum i u četvorogodišnjem projektu Evropske unije: Risk Change (2016.- 2020) koje je bilo usredsređeno na pitanja masovnih migracija. Vesna Perunović je Učestvovala i u brojnim međunarodnim umetničkim studiskim rezidencijama širom svijeta, uključujući ISCP u New Yorku, Red Gate u Pekingu u Kini, Glogauar u Berlinu u Njemačkoj, Risk Change u Zejtünu, Malta, Gallery Mïz Istanbul, Banff Residency u Alberti Kanadi. Turneje njenih samostalnih izložba Emblems of Enigma (2007-2009) i Borderless (2009-2011) obišle ​​su muzeje i umjetničke institucije u Kanadi i istočnoj Evropi. Ona je dobitnik T.F.V.A. nagrada (2005) i brojnih grantova Arts Council-a, uključujući prestižni OAC Chalmers Fellowship Grant (2019) za njen projekat The Politics of Exile and Compassion.