FIFA postaje ozbiljan eSport u Srbiji

Brojne organizacije i tradicionalni sportski klubovi širom sveta su prepoznali potencijal fudbalskih simulacija. FIFA, kao najprodavanija igra ovog žanra, je vremenom postala elektronski sport i u Srbiji. Kako je do toga došlo i šta u budućnosti možemo očekivati od domaćih takmičara na velikoj sceni?

FIFA 18 turnir u subotičkom eSports klubu Play brojao je više od 20 igrača koji su se takmičili u kategorijama 1v1 i 2v2 (Foto: GamesGuru Subotica)

Popularizaciji elektronskog sporta u Srbiji umnogome je pomoglo uključivanje domaćih sportskih velikana, o čemu je već bilo reči na našem portalu. Među prvim disciplinama u početku nije bilo mesta za virtuelni fudbal. Sve to se promenilo ove godine kada je Crvena zvezda oformila svoju FIFA ekipu i počela pripreme za narednu sezonu takmičenja. Potpisivanjem tri igrača i tim menadžera Stevana Mačkića, najuspešniji fudbalski klub u regionu je postao prvi tradicionalni sportski kolektiv sa ovih prostora koji je zvanično zakoračio u elektronski sport. Na osnovu uspeha u FUT Vikend ligi, kao i pobeda na domaćim LAN turnirima, za klub iz Ljutice Bogdana najpre su potpisali Miloš ”brstimir” Majdevac i Miloš ”KrunaLex” Krunić. Nedugo zatim, ekipi su se pridružili i Xbox igrač Aleksandar ”SrbllN” Ognjanović kao i popularni influenser Marko ”Beki” Bezbradica, čime je i definitivno upotpunjen tim. U svom debitantskom nastupu na Login FIFA 18 1v1 turniru, prvotimci crveno-belih su zauzeli prva dva mesta i time na sjajan način započeli svoju profesionalnu karijeru.

Miloš ”brstimir” Majdevac (levo) i Miloš ”KrunaLex” Krunić (desno) u društvu tim menadžera ekipe Stevana Mačkića na Login FIFA 18 turniru (Foto: Crvena zvezda eSports)

Šta je to Ultimate Team i Vikend liga?

FIFA Ultimate Team (skraćeno FUT) je mod koji je prisutan u serijalu FIFA još od 2007. godine (najpre u igri UEFA Champions League 2006-2007 na platformi Xbox 360), da bi dve godine kasnije ponovo bio dostupan kao downloadable content za igru FIFA 09, posle čega postaje standardni deo igre od naslova FIFA 12. Cilj u ovom modu je da sastavite idealan tim od 11 igrača sa kojim se kasnije možete takmičiti u online ili offline mečevima. Saigrači u tom timu se mogu slagati po ligi u kojoj igraju, klubu ili državljanstvu. U zavisnosti od toga koliko dobre veze ostvarite između svojih prvotimaca, i hemija ekipe će rasti, čime će i razumevanje igrača na terenu biti bolje. Tim se nadograđuje otvaranjem pekova ili kupovinom igrača koristeći kriptovalute poput zlatnika ili FIFA poena.

Dejvid Mejler, fudbaler Redinga, veliki je zaljubljenik u Ultimate Team zbog čega je i uložio mnogo novca sa kojim je napravio jedan od najjačih mogućih sastava (Foto: twitter.com/DavidMeyler)

Do pre dve godine sva najvažnija takmičenja su se igrala sa standardnim klubovima ili reprezentacijama. FIFA 17 je donela revolucionarnu promenu uvođenjem takmičenja FUT Champions Weekend League. Ovo jedinstveno Ultimate Team nadmetanje, kao što i sam naziv kaže, traje tokom vikenda. U tom vremenskom periodu igrač ima 40 mečeva (na konzolama PS4 ili Xbox One), odnosno 25 (na PC platformi), da ostvari što bolji skor i time zaradi nagrade u vidu pekova ili zlatnika. Kvalifikacija za Vikend ligu se ostvaruje na jedan od sledećih načina: osvajanjem Daily Knockout turnira u periodu od ponedeljka do četvrtka, kroz FUT Online Seasons ili dobrim rezultatima prethodnog vikenda (igrač mora da izbori rang Silver 2, što znači 11 pobeda na Xbox-u ili Playstation-u, odnosno 7 pobeda na računarima). Ono što je bitno naglasiti jeste da su samo PS4 i Xbox One korisnici u prilici da učestvuju u FUT Global Series takmičenju koje okuplja najbolje igrače Vikend lige na svetu.

Kalendar svih takmičenja u okviru FUT Global Series za upravo završenu sezonu (Foto: easports.com/fifa/ultimate-team/compete)

Zvezda kao katalizator za pokretanje domaće FUT lige

Ulazak Crvene zvezde među velikane evropskog i svetskog fudbala, koji su već oformili svoje FIFA sastave, podstakao je i brojne domaće organizacije da razmišljaju u istom pravcu. Ne može se sa sigurnošću reći da je domaća Ultimate Team liga blizu, ali određeno interesovanje već postoji.

Doxa FIFA 18 World Cup turnir u Novom Sadu (Foto: facebook.com/DOXA.GameHouse)

Tu se pre svega misli na severni deo Srbije, gde u organizovanju turnira prednjače Novi Sad i Subotica. Koliko se ozbiljno FIFA shvata u Vojvodini govori podatak da gotovo svaki turnir u novosadskoj igraonici Doxa u proseku broji 64 igrača, gde se čak snimak svakog finala postavlja na zvaničan YouTube kanal igraonice.

Subotica je otišla i korak dalje. Organizacija GamesGuru, prvobitno zamišljena kao prodavnica igara i prateće opreme, sada ima i svoj eSports tim Play koji broji deset takmičara u fudbalskim simulacijama sa ozbiljnim planovima za budućnost po pitanju ulaganja u svoje igrače i odlaske na FIFA turnire. Subotica takođe ima i svoj festival pop kulture pod nazivom Console Game League (sličan beogradskom Gamescon-u) gde se svake godine organizuju turniri u raznim naslovima.

Finale GamesGuru FIFA 18 turnira u Subotici (Foto: GamesGuru Subotica)

Beogradske organizacije kao što su KlanRUR ili Fudbalica, igraonice Četvorka (Zemun), Quest (Novi Beograd), GamePub (Voždovac) ili Extreme Gaming u Kragujevcu, samo su neke od brojnih koje redovno prave turnire u odličnom ambijentu i na najrazličitijim lokacijama. Na njima se ne igra Ultimate Team ali se ponekad razlikuju po izboru timova pa je tako trend ovoga leta bila organizacija turnira u najnovijem modu za Svetsko prvenstvo. Tu se posebno izdvojio RUR FIFA 18 World Cup turnir u bioskopu Cine Grand, koji je pored jedinstvenog ambijenta igranja na velikom platnu, bio zanimljiv i po odličnoj atmosferi koja je na trenutke podsećala na pravu fudbalsku utakmicu.

Turnir u organizaciji Extreme Gaming u tržnom centru Kragujevac Plaza (Foto: facebook.com/kgextremegaming)

Sve gorepomenute organizacije bi zasigurno želele da se pridruže ideji domaće FUT eLige Srbije, tako što bi formirale svoje FIFA timove, ali za to su neophodna ozbiljna ulaganja i podrška. Po pitanju infrastrukture, entuzijazma i talenta samih igrača, svi oni su odavno spremni, a krajnji cilj je da se igrači iz Srbije nađu u završnici FIFA eWorld Cup takmičenja.

Izvor naslovne fotografije: Crvena zvezda eSports

1 KOMENTAR

  1. Tim Crvene Zvezde uopste nije naivan, mozda su bolji i od pravih fudbalera :). Ja pratim e-sportove zato sto se kladim na njih i drago mi je vidjeti da se u Srbiji ta industrija tako ubrzano razvija. Mobile Go je jedan interesantan projekat i otkad sam otkrio njih mnogo mi je lakse. Uglavnom ih koristim za uporedjivanje kriptovaluta.