Fascinantne fotografije moguće su i bez fotošopa

0
1059
Fascinantne fotografije moguće su i bez fotošopa

U današnjem sajber – modernom svetu upotreba fotošopa postala je skoro pa potreba ljudi širom sveta. Kako se opcije i kvalitet ovog “veštačkog ispravljanja slike” razvijaju iz dana u dan, gotovo je nemoguće otkriti da li je slika “obrađena” ili ne. Pre svega nekoliko dana, tokom uobičajenog dnevnog surfovanja internetom, iznenadila nas je serija fascinantnih i nadrealnih fotografija za koje predstavnici jednog portala tvrde da su potpuno prirodne. Trebalo nam je malo više vremena da “svarimo” ovu informaciju, ali nakon što smo se malo bolje upoznali sa načinom njihovog nastanka, ipak su nas ubedili. Da, znamo, kada ih budete videli i sami biće vam nemoguće da poverujete kako nisu dorađivane, ali eto, ako znate da odaberete ugao, imate dobar pejzaž i pripazite na osvetljenje, moguće je brilijirati i bez fotošopa.

  1. Ovo je prava duga, ali napravljena uz pomoć lasera. Nije koriščen fotošop.
Izvor: youtube.com

Duga je zapravo laserski projekat osmišljen od strane umetnika Yvette Mattern – a. Ovo remek delo prikazano je 1. marta 2012 u Whitley Bay-u u Engleskoj. “Global Rainbow” je svetlosna instalacija  dizajnirana za “Kulturne Olimpijske Igre 2012”  severoistočne Engleske u Londonu 2012.

  1. Pustinja Namib i ogromne peščane dine
Izvor: Nat Geo

Ovu neverovatnu fotografiju napravio je Frans Lanting, fotograf “National Geographica”-a u jednom od najsušnijih mesta na svetu: pustinji Namib u jugozapadnoj Africi. Fantastična pozadina fotogtafije koja čini da drveće izgleda tako moćno je zapravo ogromna peščana dina. Podsećamo: nije korišćen fotošop!

  1. Crveno nebo koje asocira na početak apokalipse

  1. Neverovatan pogled na pomračenje Sunca uslikan iznad Arizone
Izvor fotografije: Michael D. Menefee
  1. Kineski vojnici tokom ranojutarnjeg vežbanja
Izvor: Widelec

Fotografija vojnika Chinese people Liberation Army , prikazuje ih  kako vežbaju u ranim jutranjim časovima na temperaturi ispod nule.

  1. Čip na vetrobranskom staklu ponekad može stvoriti predivnu umetnost.
Izvor: Reddit

Ashlynn Martell podelio je ovu fotografiju, koja izgleda kao da je na njoj ptica u slobodnom letu. Možda je teško poverovati, ali to nije ptica već čip na vetrobranu.

  1. Granica između Italije i Švajcarske
Izvor: lacasadelcurioso

Ova fascinantna bela granica nije ništa drugo do malena ograda.  E to se zove poverenje u komšijsku državu.

  1. Zadivljujući pogled kiše kroz prozor aviona.
BoredPanda
  1. Zastašujući pogled koji otkriva šta leži iza ledenog brega
Izvor: imgwykop
  1. Yosemitin blistavi “vatropad”
Izvor: rebrn

Svake godine “Horsetail Fall”kako nazivaju ovaj neverovatan vodopad u Nacionalnom Parku Yosemita  stvara prirodni fenomen poznat kao “Vatropad” (firefalll). Pomoću prirodnih efekata vodopad izgleda kao da umesto vode teče narandžasta lava sa litice. Fotografija je nastala u februaru 2017 , što je i specifično doba godine kada se dešava ova pojava.