Dragoslav, biznismen sa Čubure

0
1175
Dragoslav, biznismen sa Čubure

Serija Otvorena vrata premijerno je prikazana 1994. godine. Tokom dve sezone, odnosno 34 epizode, gledaoci su imali priliku da uživaju u nesvakidašnjim doživljajima porodica Anđelić i Jakovljević. Vredi pomenuti da je serija emitovana na RTS-u, tada državnoj televiziji, iako je otvoreno kritikovala političke prilike u zemlji.

„Srbija, zemlja krajnosti“, rekao je Vojkan u jednoj epizodi.

Dvadeset godina kasnije snimljene su još dve sezone, o tome ne bih, ali ima jedna zgodna replika iz filma „Mi nismo anđeli 2“, koja kaže, parafraziraću – nastavci služe za otimačinu kinte i eksploatisanje fora iz prethodnih delova. Toliko o tome.

Ipak, Otvorena vrata, bar ona od pre 20 godina, će zauvek ostati jedna od najboljih domaćih serija svih vremena.

Nego, da pređemo na stvar – Dragoslav. Dragoslav Jakovljević je definitivno moj broj 1 kada govorimo o likovima iz serije. Dragoslav, to sam ja.

Sigurna sam da imate makar jednu dragu osobu, ako to niste vi, koja ume da napravi glupost i iznervira vas toliko da se zapitate zašto je još uvek niste oterali u tri lepe. To je Dragoslav. To sam ja.

Ako izuzmemo njegove pokušaje da bude veliki biznismen i još veći švaler, ostaje nam da je on, u suštini, korektan lik. Plahovit, ali dobronameran. Možda se neće pojaviti onda kada ga očekujete, ali znate da će doći, pre ili kasnije.

Brzopletost je drugo ime za Dragoslava. Napraviće glupost, a onda će morati da se suoči sa prekorom. Svakako opravdano. Znam kako je i razumem ga.

U Dragoslavu se često sukobljavaju dva lika. Jedan koji želi da pridobije svoju bivšu ženu i povrati dom, i drugi koji bi da švrlja i da se razmeće poslovnim kvazi-uspesima. Budimo pošteni, svako od nas ima neku unutrašnju dvojbu. Zar ne?

Ali! Kad niko ne očekuje, Dragoslav pokazuje svoju ozbiljnu stranu, postaje heroj i rešava situaciju.

Foto: Vikipedija

Neverovatno mi je, a u isto vreme komično i simpatično što se prepoznajem u ovom nesvakidašnjem i pomalo zaboravljenom liku. Izgleda da sam u dubini duše oportunista amater, švaler i biznismen u pokušaju. Uh, ala se nahvalih sad.

No, u Dragoslavljevu i moju odbranu, nismo mi loši likovi. Umemo da zeznemo stvar, ali umemo i da je ispeglamo. Makar u 5 do 12. Ne brinite.

A vi, da li ste gledali Otvorena vrata i ko je vaš omiljeni lik?

Izvor naslovne fotografije: blic.rs