Beogradska premijera predstave „Od raja do beznjenice“

Pozorišni komad o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića „Od raja do beznjenice“ premijerno će biti izveden u Beogradu 10. februara 2017. godine, od 19 časova, u Ustanovi „Gvarnerius“.

„Od raja do beznjenice“ je uzbudljiva, intrigantna, emotivna priča o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, prelepe Lenke Dunđerski, kćeri jednog od najbogatijih ljudi Austro-Ugarske carevine, Lazara Dunđerskog. Ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj ovekovečena je pesmom „Santa Maria della Salute“.

Uloge :

Jovana Radovanović kao Lenka Dunđerski

Ervin Hadžimurtezić kao Laza Kostić

Miodrag Petrović kao Lazar Kostić

 Tekst i režiju potpisuje Zoran Subotički.

„Od raja do beznjenice“ (beznjenica, kovanica Laze Kostića – život bez nje) je pozorišna drama o nesrećnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski.

Drama je postavljena kao trougao odnosa između – Laze i Lenke, Laze Kostića i Lazara Dunđerskog, Lenke i njenog oca. Tekst je zasnovan na faktima, ali je daleko od hronike… U prvi plan je stavljena emocija koja povezuje ova tri lika. Otuda je reakcija publike emotivna, potresna. Niko nije ravnodušan, niti to može biti…

Jovana Radovanović, studenkinja glume koja igra Lenku Dunđerski, kaže da je lik Lenke zaista jedinstven, kao što je i ona sama bila i da u sebi nosi dozu mistike, romantike i tragike.

Jovana je u jednom svom intervjuu dala odgovor na pitanje šta je to unala u lik, a na čemu su sami autori insistirali kada je njena uloga u pitanju:

– „Ono na čemu je autor, a ujedno i reditelj, insistirao jesu jasni prelazi Lenke iz devojčice u ženu, jer ona to suštinski i jeste, zatim jasan prikaz njene velike ljubavi i obožavanja prema Lazi, ali i poštovanju distance koju je prema njemu morala da ima. Ono na čemu sam najviše radila jesu emocije. Želela sam da na publiku prenesem sve ono što je napisano između redova, sve ono što Lenka nije izgovorila, a osećala je. Tu čistu i nevinu ljubav, veliku platonsku strast i na kraju razarajuću tugu i bol.”

Predstava se igra isključivo u dvorcima, salonima i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja.

Nastala je na Fantastu, dvorcu Bogdana Dunđerskog, sa ciljem razvoja turizma i proširenja turističkih proizvoda opštine Bečej.

Predstava „Od raja do beznjenice” je sastavni deo jednog šireg projekta pod nazivom „Čudesni svet Dunđerskih” čiji je cilj približavanje domaćoj i stranoj javnosti svih onih vrednosti koje je ostavila iza sebe jedna od najmoćnijih porodica Austro-Ugarske carevine, u ovom njenom delu.

Projektom je predviđeno da se šira javnost upozna sa graditeljskim, ekonomskim i kulturnim vrednostima koje su ostale iza porodice Dunđerski.