13 činjenica o Petku trinaestom

0
959

Ozloglašeni Petak trinesti je danas. Bilo da ga se plašite ili da niste ni primetili koji je danas dan, predstavljamo vam 13 činjenica koje možda niste znali o ovom danu.

Biblija je inspirisala fobiju.

Deo fobije od petka trinaestog potiče iz hrišćanske Bibilije. Na Tajnoj večeri bilo je 13 gostiju – Isus i njegovih 12 apostola, od kojih će ga jedan (Juda) kasnije izdati. U to vreme rodilo se sujeverje vezano za 13 gostiju za istim stolom. Ono je raslo vremenom, pa je sujeverje postalo vezano za sam broj 13.

Petak kao dan je stekao lošu reputaciju, naravno, kada je Isus razapet. Još iz biblijskih vremena, i petak i broj 13 počeli su da ulivaju ljudima strah i nesigurnost.

Kao i Nordijska mitologija.

Može se reći da poreklo fobije dolazi iz Nordijske mitologije i vezano je za Lokija, boga vatre i prevare. Prema tim verovanjima, Loki je ubio imelom Odinovog sina Baldera. Balderova majka, Frig, uklonila je sve što bi moglo ugroziti njenog sina, osim imele, koju je smatrala bezopasnom.

Neki kažu da je mesto tragičnog događaja bila večera za 12 gostiju, a da je Loki bio upravo baksuzni 13. gost.

wikipedia.com

Smatra se da fobija datira iz vremena Templara.

…što je to malo verovatno, iako nam bestseler Dena Brauna „Da Vinčijev kod” govori drugačije. Jednog nesrećnog petka, 13. oktobra 1307. francuski kralj Filip IV je uhapsio templare pošto mu njihova moć nije odgovarala. Bilo je suđenja, mučenja, spaljivanja na lomači, te je stigma petka trinaestog ojačana ovim događajima.

Ovo baš i nije tačno, jer je dokazano da se pomenuta fobija pojavila tek u 20. veku.

bigthink.com

Jedan roman iz 1907. godine je odigrao bitnu ulogu.

Jedna od popularnijih teorija je da fobija potiče iz romana brokera Tomasa Losona (Thomas Lawson) pod nazivom Friday, the Thirtheenth, koja govori o brokeru koji bira pomenuti dan da manipuliše deonicama i sruši Vol Strit.

bloomeberg.com

Brokeri ipak imaju razloga za nervozu.

Iako je Losonova knjiga ništa drugo do fikcije, status berze je ili probitabilan ili zastrašujuć u zavisnosti od datuma. Prema Times-u, deonice uglavnom rastu na petak trinaesti u odnosu na druge dane. Međutim, oprezno ukoliko je petak trinaesti u oktobru.

U petak, 13.10.1989. godine se dogodio „mini-crash” na berzi kada su deonice pale za čak 6.1%.

mentalfloss.com

I dobre stvari se dešavaju na ovaj dan!

Los Anđeles je 13. jula 1923. dobio svoj famozni Hollywood znak. Iako je najpre znak glasio Hollywoodland, nakon dve decenije nadležno veće je odlučilo da ukolni poslednja četiri slova i ostavi jednostavno i autentično Hollywood.

mentalfloss.com

Prikladno, to je dan kada je rođen hevi metal.

Iako ova činjenica nije naučna, nemojte to govoriti metalcima. Prema metal predanjima, žanr je rođen u petak, 13. februara 1970 godine kada je bend Black Sabbath izdao svoj prvi istoimeni album. Iako su postojali bendovi koji su možda najavljivali ono što će se kasnije nazvati hevi metalom, pesma Black Sabbath sa albuma Black Sabbath benda Black Sabbath (da, tako je) je otpočela novu eru u muzici.

mentalfloss.com

Postoje naučni termini za fobiju.

Plašite se petka trinaestog? Sada imate i naziv za to. Ukoliko se plašite samo broja 13, vaš stah u nauci nosi naziv triskaidekaphobia, a ukoliko se plašite konkretno petka trinaestog, to je paraskevidekatriaphobia (Paraskevi znači petak na grčkom) or friggatriskaidekaphobia (Frig je majka Baldera koga je Loki ubio, sećate se…)

moneyish.com

Jedan grad u Indijani stavlja zvonce svim crnim mačkama.

U gradiću French Lick u Indijani sve crne mačke dobijaju zvonce oko vrata na petak trinaesti. Međutim, običaj se nije dugo zadržao pošto je bilo teško uhvatiti sve crne mačke.

blogspot.com

Petorica američkih predsednika pokušali su da mu poprave reputaciju.

Američki kapetan koji se borio u 13 civilnih borbi, pokušao je da destigmatizuje broj 13. Osnovao je klub 1882. godine. Članovi kluba su se sastajali trinaestog u mesecu, 13 minuta nakon punog sata, 13 ih je sedelo za stolom, otvarali su kišobrane u zatvorenim prostorijama.

Ovo nije bio samo klub za ekscentrike. Petorica američkih predsednika postali su počasni članovi kluba: Čester Artur, Grover Klivlend, Bendžamin Harison, Vilijam Mekinli i Teodor Ruzvelt.

mentalfloss.com

 U Italiji se plaše petka sedamnaestog.

U Italiji strah konicidira sa brojem 17, koji se može posmatrati i kao zbor rimskih cifara VIXI što na latinskom znači „Živeo sam”. Samo sujeveje takođe potiče od dana Hristovog stradanja.

Koliko daleko seže fobija pokazuju činjenice da neki Italijani odbijaju da napusti kuću petka sedamnaestog, a italijanska avio kompanija AlItalia nema redove 13 i 17 u svojim avionima.

dreamstime.com

Ne može ih biti više od tri godišnje.

Ne može ih u jednoj godini biti više od tri, a može proteći čak 14 meseci bez ijednog petka trinaestog! Ukoliko želite računicu koji će meseci imati – ukoliko mesec počne u nedelju, 13. će sigurno biti u petak. Ove godine biće ih samo dva – u aprilu i julu.

123rf.com

Asteroid će nam prići relativno blizu 2029. godine.

Da razjasnimo odmah – sve će biti u redu. U petak, 13. aprila 2029. Zemlji će prići asteroid pod imenom 99942 Apophis, širok čak 320 metara.

Iako su prvi rezultati i merenja bili uznemirujući, kasnije analize su pokazale da će nas sigurno zaobići. Zato nemajte briga i uživajte u petku koji god on u mesecu bio! 🙂

pinterest.com

Naslovna fotografija: pinterest.com